© Shutterstock

"Laat kerstlampjes niet branden overdag" en andere tips voor een veilige kerst

Zondag zitten we met z’n allen rond de kersttafel, de week daarna doen we hetzelfde op Oudejaarsavond. De lichtjes in de kerstboom fonkelen nu al volop en ’s avonds maken kaarsjes het misschien nog gezelliger in huis. “Maar laat niets onbeheerd achter. De kans op dom accident is helaas niet uitzonderlijk”, zegt Christiaan De Pauw, preventiespecialist bij Brandweerzone Centrum in Gent.

vwh

Filmpjes van brandende kerstbomen die in enkele seconden tot een inferno leiden, ze duiken jaarlijks op voor de feestperiode via YouTube. Om mensen eraan te herinneren dat de o zo mooi versierde kerstboom razend snel in vlammen kan opgaan. En die beelden zijn niet bewerkt, dat bevestigt ook Christiaan De Pauw van het Gentse brandweerkorps. “Niet alleen de versiering zoals slingers zijn extreem brandbaar, maar ook de kerstboom zelf. Dennenhout bevat veel hars, wat de boomsoort een stuk brandbaarder maakt dan andere”, klinkt het.

Boom bevochtigen

Het risico verkleinen? Dat kan als je de boom veel water geeft, maar dan nog blijft het opletten geblazen. “Er spelen veel factoren een rol. Je weet niet hoeveel water een boom met wortel precies opneemt. Je weet ook niet hoelang de boom al in de pot staat, hoe droog de naalden echt zijn en hoe de kamertemperatuur de conditie ervan beïnvloedt. Bevochtigen is goed, maar het sluit het risico op een brand helemaal niet uit”, aldus De Pauw.

© Shutterstock

Kerstversiering uit

Zijn algemeen advies tijdens de feestdagen is simpel: laat alles wat fonkelt en brandt niet onbeheerd achter. “Niemand heeft iets aan de sfeer en gezelligheid als je niet thuis bent”, zegt hij. “Een theelichtje lijkt op het eerste gezicht heel onschuldig, maar de hete onderkant alleen al kan tot rampscenario’s leiden. Maak dat de ondergrond zeker niet brandbaar is - let op met kaarsen op feestelijke tafelkleden! Blaas kaarsen altijd uit als je weggaat en zet er zeker geen in de buurt van de kerstboom. Trek ook het stopcontact van de kerstverlichting uit. Je weet nooit hoe warm het wordt aan het stopcontact of wat je huisdier uitvreet als je niet thuis bent. Veel incidenten zijn domme ongevallen die simpelweg vermeden hadden kunnen worden.”

© Shutterstock

Kaarsen in de lucht en op de grond

Mensen die voor een kunstboom hebben gekozen zijn niet van de risico’s gevrijwaard. “De valse bomen zouden iets veiliger zijn, maar ik steek er mijn handen niet voor in het - euh - vuur. Je weet niet zeker hoe ze zijn samengesteld en of ze al dan niet behandeld zijn met brandvertragende middelen. Voor wie ’s avonds even buiten gaat om een wensballon op te laten stijgen, heeft de specialist nog een boodschap: niet doen. “Het is niet verantwoord. De ballonnen zijn heel mooi, maar de potjes met heet kaarsvet kunnen in een dakgoot terechtkomen met alle gevolgen van dien. Wist je trouwens dat je kaarspannen om die reden op hun gevaarlijkst zijn als ze bijna opgebrand zijn? Het kaarsvet is zo warm dat er een brandje kan ontstaan in de terracotta pot. Giet er zeker geen water overheen, want dan krijg je een steekvlam. Doof bij voorkeur uit met een vochtige doek.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Wonen