© BELGAIMAGE

STANDPUNT. Een beschaafd land levert niemand uit in de handen van beulen

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) zou onmiddellijk de uitwijzingen van afgewezen asielzoekers uit Soedan moeten opschorten. Dat is de enige conclusie die je kunt trekken uit het akelige rapport van Koert Debeuf van het Tahrir-instituut voor het Midden-Oosten, een onderzoekscentrum en denktank met kantoren in Washington en Brussel. Koert Debeuf was in een vorig leven nog woordvoerder en speechschrijver voor toenmalig premier Guy Verhofstadt. Tot anderhalf jaar geleden verbleef hij in Caïro als waarnemer voor de liberale fractie in het Europees Parlement. Het is niet iemand die maar wat roept.

Dirk Hendrikx

In de voorbije weken hoorde Koert Debeuf van Soedanezen die hier asiel kregen verhalen over uitgewezen landgenoten die ginds per direct naar de lokalen van de geheime politie werden gevoerd, waar ze langdurig ondervraagd en geslagen werden. Debeuf had via WhatsApp rechtstreeks contact met twee van hen. Hij twijfelt niet aan de echtheid van hun getuigenissen. “Ze beginnen trouwens zelf niet over de mishandeling, dat moet je er uit sleuren”, zegt hij. Hij heeft nog vier getuigenissen van uit België uitgewezen Soedanezen, maar die kon hij niet persoonlijk verifiëren. “Eén van hen was ginds tien dagen ‘verdwenen’ en wil sindsdien geen woord meer zeggen, tegen niemand”, zegt Debeuf. Op vraag van Francken heeft hij de getuigenissen gisteren naar diens kabinet gestuurd.

Francken zegt dat hij ze gaat onderzoeken, maar hoe hij dat precies zal doen is niet duidelijk. Soedan zit al sinds 1989 in de meedogenloze greep van dictator Omar al-Bashir. Die wordt door het Internationaal Strafhof in Den Haag aangeklaagd voor genocide, misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden. Hij is het enige zittende staatshoofd ter wereld die deze dubieuze eer te beurt valt. Er zijn in Soedan op grote schaal meer gruwelen voorgevallen in de voorbije decennia dan een mens kan bevatten. Het valt zeer te betwijfelen dat welke informatie ook uit die hoek betrouwbaar is.

Alleen op de getuigenissen zelf en op andere, externe bronnen kan worden voortgegaan. Zo wordt Italië in verschillende dossiers van Soedanezen aangeklaagd voor het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.

Mensen die duidelijk gevaar lopen op vervolging en oorlogsgeweld moeten elders bescherming krijgen. Een beschaafd land levert niemand uit in de handen van beulen. Kennelijk hebben we dat ongewild toch gedaan. Voor de discussies over politieke verantwoordelijkheden, procedures en de rol van internationale organisaties zoals de VN hebben we nog tijd genoeg. Maar tot er meer duidelijkheid komt, zou er geen uitgewezen asielzoeker nog op het vliegtuig naar Khartoem mogen worden gezet.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER