© Shutterstock

Glimlachen maakt je dan toch niet gelukkig

Eerdere onderzoeken toonden aan dat mensen gelukkig worden als ze glimlachen maar uit een nieuwe studie die dieper ingaat op die conclusie, blijkt dat nonsens te zijn. Dat meldt de Nederlandse krant De Volkskrant.

vwh

We keren even terug naar 1988, toen de Duitse psycholoog Fritz Strack en zijn team wetenschappers aan enkele proefpersonen vroeg om een potlood horizontaal in hun mond te nemen zodat hun mond een glimlach vormde. Andere deelnemers moesten pruilen met de potlood tussen hun lippen. Vervolgens liet hij de deelnemers cartoons zien en kwam hij tot de conclusie dat mensen met een gesimuleerde glimlach de tekeningen grappiger beoordeelden dan de deelnemers met een pruillip. De conclusie luidde dat een gelaatsuitdrukking je humeur kan bepalen en dat werd ook jarenlang als waar beschouwd.

De nu 65-jarige Strack gelooft zo hard in zijn eigen onderzoeksresultaten dat hij aan zeventien wetenschappers vroeg om zijn studie te herhalen. Maar laboratoria van onder meer de universiteit in Amsterdam stuitten op een teleurstellende ontdekking: tijdens de proeven maakte het humeur geen meetbare evolutie. Strack is naar eigen zeggen zeer verrast en denkt dat er technisch iets misliep, maar hij krijgt nauwelijks steun uit we wetenschappelijke wereld.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Fit & Gezond