Direct naar artikelinhoud
Wetenschap

Vrouw van 25 bevalt van baby die 24 jaar geleden ingevroren werd als embryo

Vrouw van 25 bevalt van baby die 24 jaar geleden ingevroren werd als embryo
Beeld Thinkstock

Een 25-jarige Amerikaanse vrouw is bevallen van een baby die gegroeid is uit een embryo dat 24 jaar geleden ingevroren werd. Volgens artsen gaat het wellicht om een record en zat er nooit eerder zo veel tijd tussen een embryodonatie en de geboorte van het kind. 

Tina Gibson uit Tennessee beviel op 25 november van haar dochtertje Emma. Het embryo werd ingevroren op 14 oktober 1992. "Als de baby toen geboren was, hadden we beste vriendinnen kunnen zijn", beseft de moeder.

Het embryo werd in Gibsons baarmoeder ingeplant door het National Embryo Donation Center in Tennessee. Het werd afgestaan door een anoniem koppel, dat na een IVF-behandeling vijf embryo's liet bewaren zodat ze gebruikt konden worden door iemand die op natuurlijke wijze geen kind kan verwekken.

Record

Tot nu toe was het oudste gekende embryo dat uiteindelijk ter wereld kwam twintig jaar oud. Maar of Emma Gibson nu echt een record vestigt, is niet honderd procent zeker omdat Amerikaanse firma’s niet verplicht zijn de leeftijd van gebruikte embryo’s mee te delen.

Dr. Jeffrey Keenan, die de inplanting coördineerde, zegt dat het waarschijnlijk om het oudste embryo ooit gaat. "Onze medische bibliotheek heeft gezocht naar oudere embryo's, maar kon er geen vinden."

Record of niet, moeder Tina ligt er niet van wakker. "Ik wou gewoon een baby. We zijn zo dankbaar en gezegend. Dit is een dierbaar kerstgeschenk van god", zei ze aan CNN.

Pleegkinderen

Tina is zeven jaar gehuwd met haar echtgenoot Benjamin (33), die mucoviscidose heeft en door zijn ziekte geen kinderen kan krijgen. De voorbije jaren ving het koppel al zeven pleegkinderen op.

Het echtpaar heeft nog twee ingevroren embryo's over - Emma's broers of zussen. Ze sluiten niet uit dat ze die in de toekomst ook nog laten inplanten.