© rr

Man (26) moet 22 jaar cel in voor schietpartij en gewapende overvallen

Het Antwerpse hof van beroep heeft Hamidulla T. donderdag veroordeeld tot 22 jaar cel voor drie gewapende overvallen en een schietpartij aan een café, waarbij in totaal drie gewonden vielen. De 26-jarige Azeri kreeg één jaar meer dan in eerste aanleg opgelegd.

De hold-ups gebeurden in de zomer van 2016 en werden telkens gepleegd met een loodjesgeweer. Bij de overval op 24 juli op een nachtwinkel aan de Bisschoppenhoflaan in Deurne vielen geen gewonden, maar bij de twee andere overvallen wel.

Vijf uur na de overval in Deurne werd een fietser neergeslagen en beschoten met een loodjesgeweer aan de Leguit in Antwerpen, omdat hij zijn overvaller geen geld kon geven. Hij werd met twee kogeltjes in het hoofd afgevoerd naar het ziekenhuis.

Loodjes in schouder en kin

Bij de hold-up op een nachtwinkel aan het Sint-Jansplein op 1 augustus kreeg een bediende twee loodjes in zijn schouder en kin. Het slachtoffer herkende de dader op camerabeelden van de Leguit. Het ging volgens hem om dezelfde overvaller.

Hamidulla T. gaf zich bij de politie aan, nadat het opsporingsprogramma ‘Faroek’ in september 2016 bericht had over de overvallen. Hij bekende enkel de overval aan de Leguit, maar de andere feiten werden bewezen verklaard.

Tijdens het onderzoek naar de overvallen was Hamidulla T. ook als dader van een schietincident aan de Van Kerckhovenstraat in Antwerpen in beeld gekomen. Hij had daar op 7 september 2016 eerst het vuur geopend op een menigte die voor een Koerdisch café stond. De beklaagde was dan dichterbij gekomen en had nog eens twee gerichte schoten door het raam afgevuurd. Een 46-jarige klant werd geraakt in het been. De aanleiding voor de schietpartij was een conflict van twee dagen eerder.

Het hof van beroep veroordeelde hem voor de meervoudige moordpoging tot vijftien jaar cel. Voor de overvallen kreeg hij zeven jaar - één jaar meer dan in eerste aanleg - wat de teller op 22 jaar gevangenisstraf in totaal brengt.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER