Roodrijden blijkt een echte plaag: politie betrapt 7 roodrijders in 20 minuten, wijzelf 3 in een kwartier

© foto’s pma

© credit

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Vorige week betrapte de politie van Ronse op 20 minuten tijd zeven mensen die door het rode licht reden. Dat leek ons veel te zijn, en we trokken op onderzoek. Op 15 minuten slaagden we erin om op één foto twee mensen te betrappen die door het rood reden.

Peter Malaise/fernand de vos

Om het verkeer veilig te laten verlopen zijn aan bepaalde kruispunten rode lichten geplaatst. Groen is doorrijden, bij oranje moet je stoppen en het kondigt tevens rood aan. Rood wil zeggen: stoppen, punt. Iedereen kent de regels, de afspraken. Alleen, niet iedereen neemt het zo nauw met de rode lichten.

Zeven roodrijders op 20 minuten

Vorige week berichtten we in deze krant dat de politie op 20 minuten zeven roodrijders verbaliseerde. Dat gebeurde op het kruispunt van de Olifantstraat - Bredestraat met de Elzelestraat.

“En dat zijn mensen die flagrant door rood rijden”, zegt korpschef Patrick Boel. “Dus geen mensen die door groen het kruispunt oprijden en het pas verlaten als het licht al op rood gesprongen was omdat er veel tegenliggers waren die voorrang hadden. En dat gebeurt volgens mij niet enkel in Ronse, maar overal waar lichten staan zonder roodlichtcamera’s.”

Twee roodrijders op één foto

Omdat het ons nogal veel overtreders leken, gingen we zelf op pad. Op 15 minuten zagen we drie mensen door het rood rijden, allen reden ze op de Elzelestraat. We slaagden er zelfs in om op één foto twee roodrijders te betrappen. De fietser op de foto reed door groen maar doordat hij traag reed had hij het kruispunt nog niet verlaten op het moment dat we afdrukten.

Meer controles

Patrick Boel is niet verrast. “Mijn mensen hebben net het filmpje ontwikkeld van de roodlichtcamera boven op de Kruisstraat. Op tien dagen reden er acht bestuurders door het rood. Iedereen weet dat er camera’s staan, dus daar is de situatie veel beter dan op een kruispunt zonder camera’s. Maar een iemand slaagde er zelfs in om na 24 seconden nog door het rood te rijden. 24 seconden, waar die bestuurder met haar of zijn gedachten zat, weet ik niet. Er worden altijd twee foto’s genomen, en de bestuurder uit de dwarsstraat die groen had, zie je duidelijk remmen om een aanrijding te vermijden.”

“Onze mensen zullen regelmatiger op roodrijders gaan controleren, want het is echt gevaarlijk.” Door rood rijden kost minimaal 174 euro.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus