© Photo News

‘Mars tegen angst’ ging niet door omdat terroristen nieuwe aanslag beraamden

De ‘Mars tegen de angst’, die normaal gezien op 27 maart zou plaatsvinden in Brussel, werd afgelast wegens een “imminente terreurdreiging”, zo meldt de Franstalige zender RTL-TVI op basis van het gerechtelijk dossier. Twee verdachten zouden een aanslag gepland hebben tijdens de mars. Het federaal parket wil geen commentaar kwijt.

De mars was gepland enkele dagen na de aanslagen in Brussel op 22 maart. Volgens RTL-TVI werd die niet afgelast wegens een gebrek aan politiecapaciteit op het terrein, maar wel degelijk vanwege een nieuwe imminente terreuraanslag. “Wij geven nooit commentaar over eventuele dreigingen”, klinkt het bij het federaal parket.

De mars, die hulde moest brengen aan de slachtoffers van de terreuraanslagen van Zaventem en Maalbeek, werd afgelast na een oproep van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon en Brussels burgemeester Yvan Mayeur. Ze riepen veiligheidsoverwegingen in. “Gezien de politiecapaciteit op het terrein en omdat de prioriteit naar het gerechtelijk onderzoek gaat, willen we oproepen om niet te manifesteren”, zo luidde de oproep.

Neef El Bakraoui

Maar volgens informatie uit politiebronnen was er wel degelijk een geïdentificeerde terroristische dreiging tegen de mars, meldde RTL-TVI dinsdagavond. “In documenten worden twee mannen genoemd: “Moustapha Benhattal zou bezig zijn met een terroristische aanval tegen een bijeenkomst van burgers. Yassine Atar zou deel uitmaken van het plan, hij is de neef van de broers El Bakraoui. Moustapha Benhattal en Yassine Atar zijn bekend bij het gerecht.’“

De 40-jarige Moustapha Benhattal werd uiteindelijk opgepakt op 17 juni, omdat hij ervan verdacht werd een aanslag te willen plegen op een fandorp op het Rogierplan tijdens het Europees voetbalkampioenschap. Hij is de oom van de broers El Bakraoui, twee van de kamikazes van de aanslagen in Brussel. Yassine Atar is hun neef en de broer van Oussama Attar, volgens sommige bronnen het vermoedelijke brein van de Belgische aanslagen die nog steeds voortvluchtig is.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer