Onderzeeër uit Eerste Wereldoorlog na 103 jaar gevonden

Een Australische onderzeeër die in 1914 met man en muis verging voor de kust van Papoea-Nieuw-Guinea is na 103 jaar eindelijk teruggevonden. Het vaartuig was de eerste onderzeeër die tijdens de Eerste Wereldoorlog spoorloos verdween en dat was jarenlang een van de grootste militaire mysteries in het land.

pjv

De onderzeeër - die HMAS AE1 sub werd gedoopt - werd voor de laatste keer gezien op 14 september 1914, maar verdween toen samen met de 35-koppige bemanning bestaande uit Britten, Australiërs en Nieuw-Zeelanders. Er werden in het verleden al dertien tevergeefse pogingen ondernomen om het verdwenen oorlogsschip op te sporen, maar vorige week werd het wrak uiteindelijk gevonden.

De onderzeeër was verborgen op een diepte van meer dan 300 meter voor de kust van Papoea-Nieuw-Guinea en werd ontdekt door een team bestaande uit archeologen, historici en oceanologen. De onderzoekers zetten onder andere een geavanceerde drone in die 40 meter boven de zeebodem ‘vloog’ en opnames van het gebied maakte, die daarna werden verwerkt in 3D-modellen om het wrak te lokaliseren.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer