© BELGA

Opnieuw massaal achtergelaten vrachtwagens op parking in Opglabbeek

Opnieuw heeft de Belgische Transportbond (BTB), een beroepscentrale van het ABVV, een parking in Opglabbeek gevonden met honderden achtergelaten vrachtwagens. Het gaat om vrachtwagens van het Hongaarse transportbedrijf Waberer. De Oost-Europese chauffeurs worden met bussen naar hun thuisland gebracht voor de feestdagen. De gemeente Opglabbeek heeft geen milieuvergunning toegekend voor de tijdelijke parking.

Net als de afgelopen twee jaren dient de parking van het Belgische bedrijf JET Transporten als parking voor de vrachtwagens van de meer dan honderd Oost-Europese bestuurders. “Deze namiddag (donderdagnamiddag, red.) stroomden de vrachtwagens één voor één binnen”, zegt John Reynaert van BTB. “Woensdagavond waren de eersten er al. Ik vermoed dat de bussen die de chauffeurs naar Oost-Europa moeten brengen vrijdag al vertrekken.”

Het gemeentebestuur van Opglabbeek is niet op de hoogte van de tijdelijke parking. “Wij hebben nog niets gehoord en hebben net zoals vorig jaar geen toestemming of vergunningen verleend om de parking te gebruiken”, aldus de milieudienst van Opglabbeek. De vrachtwagens staan er bijgevolg illegaal.

De Belgische Transportbond is niet opgezet met de achtergelaten vrachtwagens, ze vinden het de fout van het bedrijf dat enkel buitenlandse chauffeurs aantrekt en ze ondermaats betaalt aan Oost-Europese lonen. “Dit is duidelijk sociale dumping”, zegt Reynaert. “De chauffeurs moeten maandenlang in hun vrachtwagen leven en krijgen een fractie van het loon van een West-Europese chauffeur. Dit kaarten wij absoluut aan.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer