Eén op de vier chauffeurs blaast positief tijdens zomerbobcampagne: "#WaarGaatDitNaartoe"

© Raymond Lemmens

In de politiezone Damme/Knokke-Heist blies afgelopen zomer maar liefst één chauffeur op de vier positief bij een ademtest. De politie trok liefst 63 rijbewijzen in. Toch ziet de politiezone de meerwaarde van de grootschalige controles niet in.

Tim Lescrauwaet

In totaal namen de agenten van de politiezone Damme/Knokke Heist tijdens de zogenaamde zomerbobcampagne 523 ademtesten af. In totaal bliezen 390 bestuurders safe, 18 alarm en 115 positief. De politie trok ook 63 rijbewijzen in. "Het is triest dat meer dan 1 op 5 ervoor kiest om zonder bob te rijden," zegt woordvoerster Isolde Van Eenooghe. "De cijfers liggen hoog, maar ook de pakkans is groot."

De West-Vlaamse politiezone koos naar eigen zeggen voor een effiëntie aanpak van de zomerbobcampagnes. Zowel overdag als 's nachts. Daarbij werden vooral bestuurders met een onaangepast of risicovol rijgedrag aan de kant gezet voor een ademtest. Een bewuste aanpak van de politiezone. "De grootschalige acties zijn voor ons geen meerwaarde", klinkt het. "Die vragen een grote inzet van personeel en middelen. Iets wat tijdens de drukke zomermaanden aan de kust moeilijk combineerbaar is met het reguliere politiewerk."

Minder verkeer

Ook de intrede van de sociale media deed de politie het geweer figuurlijk van schouder veranderen. "De locatie van een controle circuleert al snel via sociale media. Daardoor is het verrassingseffect weg. Bij een langdurige actie merkten we dan ook dat er plots heel wat minder verkeer passeerde voorbij de plaats waar we de actie hielden."

De woordvoerster benadrukt nog dat de controles niet ophouden nu de zomerbobcampagne is afgelopen. "In Damme en Knokke-Heist kan je het ganse jaar door op snelheid, alcohol, drugs, gsm-gebruik en gordeldracht worden gecontroleerd", besluit ze.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen