De partij van Carles Puigdemont is de tweede grootste partij in Catalonië.
Volledig scherm
De partij van Carles Puigdemont is de tweede grootste partij in Catalonië. © REUTERS

Puigdemont claimt verkiezingsoverwinning "die niemand kan betwisten"

De Catalaanse ex-premier Carles Puigdemont zegt donderdagavond in Brussel dat bij de Catalaanse verkiezingen een overwinning behaald is "die niemand kan betwisten". Met 99 procent van de stemmen geteld, behielden de separatistische partijen een absolute meerderheid in het 135 zetels tellende Catalaanse parlement, al werd de liberale partij Ciudadanos (of Ciutadans in het Catalaans) de grootste.

126 reacties

  • jan boden

    6 jaar geleden
    De Partido Popular van Rajoy zakt van 11 naar 3 zetels in Catalonië of een 2,22 %. Waar haalt die zijn recht van spreken eigenlijk ?
  • Marc Baeyens

    6 jaar geleden
    Wat een blamage voor de dictator Rajoy die alles gedaan heeft wat nodig om het Catalaanse volk te muilkorven. Maar ook Europa krijgt een veeg uit de pan door zulk individu openlijk te steunen.
  • William Van den Berghe

    6 jaar geleden
    Overwinning ? Met 2 zetels? Maar ingevolge het kiessysteem en verdeling der zetels stemde 52 % tegen . Conclusie : de helft van de Catalanen wil bij Spanje blijven.
  • luc pelgrims

    6 jaar geleden
    Beste mijnheer Foubert, u zegt dat rechts gewonnen heeft omdat er voor onafhankelijkheid gekozen is. Niets is minder waar. In Catalonie en Baskenland zijn de seperatisten te vinden aan de linkse kant van de politiek. Dit is ook het geval in Bretagne bijvoorbeeld. Seperatisme is niet links of rechts. En voor zij die het vergeten, Belgie is ook ontstaan uit seperatisme
  • Eric Grosemans

    6 jaar geleden
    En welke partij heeft dat mee goedgekeurd Vanaeken? Toch wel de VU, aka NVA zeker.