Jasper Jacobs

Nieuw record voor Brussels Airport: meer dan 24 miljoen passagiers

Op Brussels Airport is vanmorgen de 24 miljoenste passagier van het jaar gevierd. Het is de eerste keer dat de nationale luchthaven die kaap rondt in een jaar tijd. Reizigers kregen voor de gelegenheid chocolaatjes. De luchthaven zal eind dit jaar dus een nieuw passagiersrecord in de boeken kunnen schrijven. Het huidige record staat er sinds 2015 in, toen er 23,5 miljoen reizigers via Zaventem passeerden.

Vorig jaar hadden de aanslagen van 22 maart een grote impact op de activiteiten en de passagiersaantallen. De luchthaven sloot toen af op 21,8 miljoen reizigers. Brussels Airport hoopt de komende jaren een jaarlijkse passagiersgroei van 3 tot 4 procent te kunnen realiseren, zo zei topman Arnaud Feist vandaag in enkele Franstalige kranten.

Daarvoor zijn wel maatregelen nodig, want de luchthaven zit kort bij zijn maximumcapaciteit tijdens de piekuren. Wijzigingen aan het baangebruik - waarbij er steeds twee banen kunnen worden gebruikt om te landen en twee om op te stijgen - kunnen de eerste jaren volstaan, nadien zijn structurele maatregelen nodig. In zijn strategisch plan 2040 stelt de luchthaven voor om de taxibaan naast piste 25L/07R even lang te maken als de baan zelf, ofwel de piste zelf (samen met de taxibaan) met zowat 900 meter te verlengen.

Ook de vrachttrafiek op de luchthaven piekt dit jaar. Eerder deze maand overschreed Brussels Airport de 500.000 ton cargo, voor het eerst sinds 2008.

Meest gelezen