Direct naar artikelinhoud

"Bordje niet leeg, meneer? Dat is dan 2 euro extra”

Illustratiebeeld.Beeld Thinkstock

Een restaurant uit Overpelt heeft een opvallende manier bedacht om voedselverspilling tegen te gaan én het goede doel te steunen. Klanten die hun bord niet leegeten, moeten 2 euro extra betalen.

“Meerdere emmers van 15 à 20 liter gingen hier per dag de vuilbak in”, vertelt restauranthoudster Isabelle Snoeckx van ‘Acaciahof’ op Radio 1. En daarom geeft het Limburgse restaurant, een buffetrestaurant op zondagen, hun klanten nu een opmerkelijke waarschuwing: “Wat u neemt op het zondagbuffet, eet u op. Indien u teveel neemt en het niet opeet, wordt er 2 euro aangerekend. Wij schenken deze 2 euro aan wereldarmoede. Dank u voor uw begrip.”

“Ik zag halve borden die onaangeroerd waren, kinderen die ‘total loss’ gingen”, gaat Snoeckx verder. “Er wordt heel positief gereageerd. Sommige mensen geven zelfs spontaan geld voor het goede doel, al is hun bord helemaal leeg.” Voorlopig heeft de eetgelegenheid de 2 euro nog niet verplicht moeten aanrekenen. De waarschuwing blijkt genoeg. “We zien sindsdien een merkbare verbetering.”