Direct naar artikelinhoud
Binnenland

Vlaamse regering hakt ook moeilijke knopen door tijdens laatste ministerraad van het jaar: een overzicht

Minister-president Geert BourgeoisBeeld BELGA

130 te behandelen zaken stonden er op de agenda tijdens de laatste ministerraad van het jaar. Die duurde dan ook tot in de vroege uurtjes. Over de volgende punten werd een akkoord bereikt.

Registratierechten gezinswoningen naar 7 procent

Wie vandaag een huis of appartement koopt, moet naast de aankoopsom ook verkooprechten of registratiebelasting betalen. In Vlaanderen is dat standaard 10 procent op de aankoopsom - het zogenaamde groot beschrijf. Voor de aankoop van een 'bescheiden woning' geldt een verminderd tarief van 5 procent of klein beschrijf.

Vlaams minister van Financiën Bart Tommelein wilde dat graag veranderd zien en pleitte voor één tarief. Concreet zal nu iedereen 7 procent moeten betalen. Voor de kleinere huizen - die minder dan 200.000 euro kosten - is er wel een extra korting van 5.600 euro voorzien.

"We willen zoveel mogelijk mensen de kans geven om een eigen woning of appartement te kopen", zegt Tommelein. "Wie een bescheiden gezinswoning koopt of een ingrijpende energierenovatie uitvoert in de gezinswoning, krijgt bovendien nog een extra duwtje in de rug."

Met de verlaging van het standaardtarief van 10 procent naar 7 procent speelt het verouderde systeem met het kadastraal inkomen (KI) geen rol meer. Voor de 7 procent gelden eigenlijk dezelfde voorwaarden als voor het huidige zogenaamde abattement (de vrijstelling van registratierechten op de eerste schijf van 15.000 euro van het aankoopbedrag). Het moet om de enige woning gaan en de koper moet binnen de twee jaar intrekken in de woonst.

Voor bescheiden woningen is er de bijkomende korting van 5.600 euro. Die geldt voor woningen met aankoopprijs tot 200.000 euro. De korting komt overeen met een vrijstelling van registratierechten op de eerste schijf van 80.000 euro. Voor woningen en appartementen in de kernsteden of de Vlaamse rand rond Brussel, geldt de korting tot een aankoopprijs van 220.000 euro.

Voor elke volgende woning of een ander vastgoed blijft het tarief 10 procent.

De hervorming gaat nu voor advies naar de Woonraad, de SERV en de Raad van State. Het nieuwe systeem zou nog voor de zomer van kracht worden.

Alle katten moeten gesteriliseerd worden

Alle katten geboren na 1 september 2014 moeten gesteriliseerd of gecastreerd worden. Eigenaars krijgen tot 1 januari 2020 om aan de verscherpte regels over de sterilisatie van katten te voldoen. Dat besliste de Vlaamse regering op voorstel van Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts.

De gewijzigde regels bepalen onder meer dat nieuwgeboren katjes gesteriliseerd of gecastreerd moeten worden voor de leeftijd van 5 maanden, of voor verhandeling. De verantwoordelijkheid hiervoor ligt bij de kweker. Wie in de toekomst katten wil kweken, zal een erkenning als hobbykweker moeten aanvragen. Voorts moeten steden en gemeenten een kattenplan opstellen om het zwerfkattenprobleem aan te pakken.

"We willen vat krijgen op de kattenpopulatie, in het belang van de dieren zelf", dixit Weyts. "Er worden nu gewoon te veel katten geboren en veel te veel dieren eindigen op de straat of in het asiel."

De huidige regels bepalen op dit vlak dat iedereen die een kat verkoopt of weggeeft, het dier eerst moet laten steriliseren of castreren. 

Verduidelijking elektronische monitoring in jeugddelinquentierecht

De Vlaamse regering sleutelt verder aan het geplande jeugddelinquentierecht, dat in 2019 van start moet gaan. Zo is het begrip "elektronische monitoring" verduidelijkt. Die monitoring zal geen "doorslagje" zijn van het elektronisch toezicht (enkelbanden) voor volwassenen, aldus minister van Welzijn Jo Vandeurzen. Verder komt er een onderzoek of de uithandengeving, waarbij jongeren vanaf hun 16de in uitzonderlijke omstandigheden worden berecht als volwassenen, kan voorkomen worden door een langdurig verblijf in een gesloten gemeenschapsinstelling.

De regering was het eerder al eens geraakt over de grote lijnen van het jeugddelinquentierecht dat op 1 januari 2019 van start moet gaan. Dat recht bepaalt hoe Vlaanderen zal omgaan met jongeren die delicten plegen. Rode draad in de plannen is dat jongeren meer zullen aangesproken worden op hun verantwoordelijkheid en dat ze tegelijk meer kansen krijgen om hun schade te herstellen.

Na adviezen van experts en magistraten heeft de Vlaamse regering de tekst een tweede keer goedgekeurd. Maar er is wel hier en daar gesleuteld aan de plannen. Eén van de meest gevoelige kwesties was de eventuele mogelijkheid van enkelbanden voor minderjarigen. Vooral N-VA drong daarop aan.

In de goedgekeurde tekst is sprake van de mogelijkheid van "elektronische monitoring". Maar dat systeem wordt geen "doorslagje van het elektronische toezicht bij volwassenen", klinkt het. In plaats van echte enkelbanden zoals bij volwassenen zal gebruikgemaakt worden van innovatieve en moderne technologieën. De elektronische monitoring moet ook duidelijk dienen om te vermijden dat jongeren te makkelijk in een gesloten instelling belanden. Voorts zal er altijd een intensieve begeleiding door een erkende dienst moeten zijn. "Hierbij geven we de jongeren een kans op zinvolle vrijetijdsbesteding en opleiding om de re-integratie te bevorderen", luidt het.

Nog een opvallende bijsturing is dat de uithandengeving onder de loep wordt genomen. Bij uithandengeving kan een jongere vanaf 16 jaar in uitzonderlijke omstandigheden berecht worden als een volwassene. Het behoud van dat systeem staat in het regeerakkoord en was ook voorzien in de eerdere teksten.

Het behoud van de uithandengeving is sommigen een doorn in het oog. Zo noemt de Kinderrechtencommissaris het systeem al langer "niet verenigbaar met het kinderrechtenverdrag". Dat het systeem toch niet werd geschrapt, noemde de Kinderrechtencommissaris "een gemiste kans".

In de nieuwe teksten wordt nu wel een wetenschappelijk onderzoek aangekondigd waarin het systeem van de uithandengeving wordt afgewogen tegenover langere gesloten begeleiding in de gemeenschapsinstellingen. "We willen op termijn dus onderzoeken of het mogelijk maken van een langer verblijf in de gemeenschapsinstellingen de uithandengeving naar het volwassen strafrecht kan voorkomen", luidt het.

Het ontwerpdecreet vertrekt nu naar de Raad van State voor advies. 

(lees verder onder de foto)

De jeugdinstelling EverbergBeeld Jimmy Kets

Openbare bossen vanaf nu overal toegankelijk

Minister Schauvliege kondigde eind november al aan dat ze wilde sleutelen aan de toegankelijkheid van de openbare bossen. Momenteel mogen bezoekers in die bossen enkel lopen waar het is toegestaan, met name op wegen en paadjes of in speelzones. Dat principe wordt nu omgekeerd. In de regel zijn de openbare bossen overal toegankelijk, behalve waar het expliciet verboden wordt, bijvoorbeeld op plaatsen waar om ecologische redenen extra bescherming nodig is.

De onbeperkte toegankelijkheid geldt wel enkel voor voetgangers (en bij uitbreiding rolstoelgebruikers of fietsers jonger dan 9 jaar). Maar andere groepen, zoals bijvoorbeeld langlaufers en joggers, moeten wel op de aangeduide wegen en paden blijven.

Schooldomeinen moeten voortaan rookvrij zijn, ook bij naschoolse activiteiten

Vanaf volgend schooljaar komt er een algemeen rookverbod in de Vlaamse scholen. Dat voorstel van minister van Onderwijs Hilde Crevits keurde de Vlaamse regering goed tijdens de superministerraad. Momenteel geldt in de scholen een algemeen rookverbod in lokalen en tijdens weekdagen van 6.30 tot 18.30 uur op de open ruimtes zoals de speelplaats.

Het nieuwe rookverbod zal heel de week de klok rond gelden, voor het hele schooldomein. Het verbod geldt voor iedereen die de school betreedt: personeel, leerlingen en bezoekers, dus ook bijvoorbeeld bij een naschoolse activiteit. "Een totaal rookverbod versterkt de voorbeeldfunctie die scholen hebben", aldus Crevits.

(lees verder onder de foto)

Foto ter illustratieBeeld Marcel van den Bergh/Hollandse Hoogte

VRT krijgt geen extra kanaal voor Ketnet Jr.

De VRT had aan de Vlaamse regering een extra lineair kanaal gevraagd voor Ketnet Jr. Maar de Vlaamse regering wil dat de VRT de digitale kaart trekt. "Gezien het snel afnemend belang van lineaire televisie ten voordele van het online kijken, is een bijkomend televisiekanaal voor de VRT geen duurzame keuze voor de toekomst", aldus minister van Media Sven Gatz. "We vragen de openbare omroep, zoals ook opgenomen in de beheersovereenkomst, volop in te zetten op digitale programmatie. Ook voor de allerkleinsten."

Lees ook'Ketnet Jr. doet meer kwaad dan goed'

(lees verder onder de foto)

Suske en Wiske JuniorBeeld rv

130 hectare extra bedrijfsruimte in West-Vlaanderen

De provincie West-Vlaanderen mag van de Vlaamse regering het reservefonds aanboren om extra bedrijfsruimte vrij te maken. Concreet gaat het om 130 ha extra.

Op basis van een studie wist de provincie West-Vlaanderen Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V) te overtuigen van een bijkomende noodzaak aan meer ruimte voor bedrijventerreinen. Uit die studie bleek namelijk dat er de komende 10 jaar minstens 130 ha meer nodig is dan planmatig voorzien. West-Vlaanderen kan nu voorstellen doen voor 130 hectare bijkomende bedrijventerreinen binnen stedelijke gebieden.

Axel Ronse (N-VA) drong daar al langer op aan. "Deze beslissing is een prachtig kerstgeschenk voor West-Vlaanderen. Onze economie trekt aan en ondernemers investeren. Vaak lopen die vertraging op omdat ze geen ruimte vinden om uit te breiden. Omdat het aanbod zwaar onder de behoefte lag dreigde economische stilstand", aldus Ronse. "Ik heb meermaals in het parlement geijverd om het reservefonds open te stellen en was blij dat ook de provincie dit pleidooi met een onderbouwde studie bijtrad. Dankzij deze beslissing van de regering-Bourgeois heeft West-vlaanderen opnieuw perspectief op economische ontwikkeling." 

Grondeigenaar krijgt 100 procent schadeloosstelling bij gewijzigde bestemming

De Vlaming die de bestemming van zijn grond ziet veranderen, zal daarvoor in de toekomst volledig schadeloos gesteld worden. Dat gebeurde op voorstel van Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Joke Schauvliege.

De regering keurde nu de krachtlijnen goed van het zogenaamde instrumentendecreet. Een van de onderdelen daarvan is de schadeloosstelling bij bestemmingswijzigingen.

De Vlaamse overheid kiest met het Beleidsplan Ruimte Vlaanderen immers voor een andere ruimtelijke ordening. Dat plan bevat onder meer de veelbesproken "betonstop". Met het BRV wil Vlaanderen bijvoorbeeld meer open ruimte, optimaler ruimtegebruik of het vrijwaren van natuur.

Wie bijvoorbeeld een bouw- of industriegrond ziet veranderen in natuurgrond, komt voortaan in aanmerking voor een schadeloosstelling van 100 procent, en dat van de verkoopwaarde. Voorheen is dat slechts 80 procent van de aankoopwaarde.

"Ik ben ervan overtuigd dat ingrepen in de ruimtelijke ordening pas een draagvlak bij de bevolking zullen vinden, wanneer iedereen weet dat hij/zij een correcte, eerlijke vergoeding krijgt bij ruimtelijke ingrepen", zegt minister Schauvliege.

Soms gebeurt ook de omgekeerde situatie, met een meerwaarde voor de eigenaar na een bestemmingswijziging. De heffing op de ontstane meerwaarde, bijvoorbeeld wanneer landbouwgrond omgezet wordt in bouwgrond, gebeurt nu maximaal aan 30 procent. Het systeem met verschillende tariefschalen wordt nu vereenvoudigd, zegt Schauvliege. Er blijven twee schalen over: 25 of 50 procent. Het eerste geld voor meerwaarde onder de grens van 250.000 meerwaarde, het tweede tarief voor de meerwaarde boven de grens.