© Maarten Delvaux

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Sofie Goos finisht knap als zesde bij comeback na steekincident: "Nog nooit zo hard aangemoedigd"

Sofie Goos is vandaag als zesde gefinisht in de Zwintriatlon, amper vier maanden nadat een geesteszieke een mes in haar rug stak en haar rechternier doorboorde terwijl de 36-jarige triatlete aan het joggen was. De kwarttriatlon aan de Belgische kust werd met grote dominantie gewonnen door de olympische atlete Katrien Verstuyft, die zichzelf opvolgde in het bloedhete Knokke-Heist.

Maarten Delvaux

Sofie Goos koos voor de kwarttriatlon aan de Belgische kust voor haar comeback. Dat betekende 1 kilometer zwemmen, 45 kilometer fietsen en 10 kilometer lopen. Ze finishte uiteindelijk als zesde, ver onder haar niveau van voor het incident maar toch kwam ze met een brede glimlach over de streep. Ze beschouwde het als een overwinnig nadat ze amper vier maanden geleden nog in levensgevaar verkeerde.

"Ik ben nog nooit zo hard aangemoedigd", vertelde ze achteraf. "Zelfs niet toen ik hier als eerste liep en won. Dit doet deugd. Mijn gevoel was ook veel beter dan de voorbije weken op training. Maar ik ga nu zeker niet euforisch doen, de weg is nog lang en elke week kan de situatie veranderen. Ik ga bewust niet ver vooruit kijken. Ik ben wel blij dat ik weer triatlete ben, nu kan ik deze periode stilaan afsluiten. Dat zal nog niet helemaal lukken, want het proces (eind september, begin oktober, nvdr.) moet nog komen, pas daarna zal ik dit definitief achter mij kunnen laten."

Winnares Verstuyft kwam over de meet in 1 uur en 59 minuten, en dat was toch even slikken voor Goos: ze won de Zwintriatlon zelf al driemaal, waaronder éénmaal in minder dan twee uur: "Toen ik de tijd van Katrien hoorde, dacht ik toch even 'een paar jaar geleden was ik nu al over de meet, ik had hier dus kunnen winnen als ik in normale doen was geweest.' Vandaag moest ik op dat moment nog 10 minuten afwerken. Dus ik spring hier geen gat in de lucht: een atlete wil altijd meer. Maar goed, ik weet dat ik geduldig moet zijn."

Bij de mannen won Pieter Heemeryck voor de derde keer, hij volgt zichzelf op. Olympiër Jelle Geens werd tweede, voor Bart Aernouts, in volle voorbereiding op de Ironman in Hawai.

Tranen bij de mama van Sofie Goos aan de finish:

 

Tranen bij de mama

Een foto die is geplaatst door Maarten Delvaux (@maartendelvaux) op

Vol goede moed aan de start:

 

Duimke

Een video die is geplaatst door Maarten Delvaux (@maartendelvaux) op

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Andere sporten