Direct naar artikelinhoud
Trump

Trump mag dan toch een muur bouwen... in Ierland

Donald TrumpBeeld EPA

De Amerikaanse president Donald Trump heeft de toestemming gekregen om een ​​kustmuur te bouwen aan zijn hotel- en golfresort in het Ierse Doonbeg. Het plan stuit op flink wat tegenstand van milieuorganisaties, die argumenteren dat het natuurlijk ecosysteem van de lokale Carrowmore duinen in gevaar komt.

Donald Trump kocht het Doonbeg Hotel en de bijhorende golfbaan in 2014. Clare County Council heeft nu toestemming verleend voor 'kust-erosiewerken' aan en naast de eigendom. Zo zullen er onder andere twee nieuwe zeebarrières gebouwd worden van 630 en 230 meter lang, om verdere erosie van de duinen tegen te gaan. De zeewering zal in totaal 38.000 ton wegen.

Korfslak

Verschillende milieubewegingen, waaronder de Ierse National Trust, Friends of the Irish Environment en de West Coast Surf Club, hebben al laten weten dat ze tegen het plan zijn en beroep plannen aan te tekenen. Daarvoor krijgen ze vier weken de tijd. Volgens Tony Lowes van Friends of the Irish Environment zullen de werken het natuurlijk ecosysteem van de Carrowmore duinen in gevaar brengen, en zodoende ook enkele beschermde diersoorten die er leven. Een barrière bouwen in het midden van het strand zal sowieso voor disruptie in het duinsysteem zorgen, klinkt het.

Trump gebruikte de opwarming van de aarde en de stijging van de zeespiegel als argumenten voor de bouw van zijn muur

De duinen van Carrowmore zijn onder andere de thuisbasis van de microscopisch kleine nauwe korfslak - een beestje dat zelfs de ijstijd overleefde. Hoewel president Trump zich sceptisch kan uitlaten over de verantwoordelijkheid van de mens voor de klimaatverandering, gebruikte hij de opwarming van de aarde en de stijging van de zeespiegel wel als argumenten voor de bouw van zijn muur. Een eerder voorstel voor een muur van 2,8 kilometer die tot 4,5 meter hoog zou reiken werd vorig jaar afgewezen door de Council.

Voorwaarden 

Als onderdeel van de planningsvoorwaarden, moet het hotelmanagement nu wel nauwlettend toezien op de impact van haar plannen op de strandgebruikers, de staat van de duinen zelf en de fauna en flora. Ook moeten lokale surfers een mogelijkheid krijgen om zich doorheen de golfbaan naar het strand te begeven. Trump zal ongeveer 265.000 euro moeten betalen aan de Clare County Council voor de bijkomende kosten aan wegen en voetpaden in het gebied.

Joe Russel, de manager van Trumps hotel, liet weten blij te zijn met de beslissing van de Council om de lokale economie te ondersteunen. Hij voegde eraan toe dat de hotelgroep door zou gaan met "ambitieuze plannen om de faciliteiten te beschermen en uit te breiden" in Doonbeg.