© Photo News

Philippe Clement moet twaalf spelers missen in debuutmatch

Philippe Clement had zich zijn wittebroodsweken bij KRC Genk anders voorgesteld. De nieuwe hoofdcoach zal voor zijn (thuis)debuut tegen KV Kortrijk stevig moeten improviseren. Hij moet zeker negen, mogelijk zelfs twaalf geblesseerden missen. “Elke dag kwam er wel een blessure bij, terwijl we lichter trainden dan gepland”, zuchtte Clement vrijdag op de persconferentie. “Dit is verontrustend en niet normaal. We zullen snel op zoek gaan naar de oorzaken van deze blessuregolf en samen een oplossing formuleren op korte en lange termijn.”

Marnik GEUKENS

Voor alle duidelijkheid een vluchtige blik over het slagveld. Met Heynen, Berge, Trossard, Samatta, Vanzeir, Seigers, Uronen en Dewaest, die na een half jaar inactiviteit wel weer traint met de groep, waren er woensdag voor Clements eerste training al acht spelers minstens out tot na de winterstop. Woensdag was Bojan Nastic de eerste nieuwe afhaker. Hij bleef donderdag aan de kant met een spierprobleem en trainde gisteren individueel. Nastic zit in de 21-koppige selectie voor Kortrijk maar dan wel onder voorbehoud.

Donderdag werd de ravage nog groter. De eerste uitvaller was Joakim Maehle. Voor hem geldt hetzelfde als voor Nastic: individuele training en onzeker voor zaterdag. Maar ook Ruslan Malinovskyi en Thomas Buffel haakten voortijdig af, waardoor Philippe Clement de training uiteindelijk iets vroeger affloot dan gepland.

Op vrijdag ging Buffel weer voluit, Malinovskyi hanteerde nog de handrem. Hij geraakt waarschijnlijk speelklaar maar het is de vraag of hij ongeremd kan voetballen. Minder goed nieuws kwam er van Mata: hij probeerde opnieuw aan te pikken op training maar haakte al vroeg af door te veel hinder van de buikspieren. Mata ontbreekt op de officiële lijst der geselecteerden.

Gesprekken

Geen wonder dat Philippe Clement het voorhoofd fronst.

“Dit is allesbehalve een ideale voorbereiding geworden op de match tegen Kortrijk. Elke dag viel er iemand weg, terwijl we lichter trainden dan dat ik normaal doe. Het verbaast en verontrust me maar verder wil ik er geen uitspraken over doen. Ik wil niet te veel in het verleden blijven hangen of mensen de schuld geven. Maar we moeten snel op zoek naar de oorzaken van deze blessuregolf en samen een oplossing formuleren op korte en lange termijn.”

“Daarvoor ga ik aan tafel zitten met de medische staf, de physical coach en de clubleiding. Intussen moeten we de volgende week overleven en zoveel mogelijk punten pakken tegen Kortrijk en Oostende. Daarna kunnen we op de winterstage in Spanje andere accenten leggen. Het is voor mij ook de ideale manier om te zien hoe spelers zich op en naast het veld gedragen. Iedereen krijgt bij mij een eerlijke kans. Bij Waasland-Beveren begonnen we het seizoen bijvoorbeeld met twintig vaste waarden en vier jongeren in de kern. Ampomah zat bij die vier maar werkte zich al snel op tot basisspeler. ”

Winnaarsmentaliteit

Alles draait zaterdag om winnen. Daarvoor wil Clement dat zijn team toont dat de boodschap van de eerste oefenstof begrepen is.

“Ik kan en wil niet alles omgooien in drie dagen. Maar ik wil wel meer diepgang zien, daar hebben we al uitgebreid aandacht aan geschonken. Maar vooral moeten we tonen dat we willen winnen. Ik wil een ploeg zien, die strijdt als collectief. Geen spelers, die alleen maar met hun eigen rolletje bezig zijn.”

Net zoals de coach niet bezig is met zijn eigen debuut, bijna twintig jaar na zijn afscheid van de Genkse fans als speler.

“Dat is tegen Kortrijk bijzaak. Ik ben ook niet nerveus, dat was ik als speler ook zelden voor een match. Ik kan niet anders doen dan de spelers op een zo goed mogelijke manier aan de aftrap brengen. Daarna is het aan hen, al zullen we hen van aan de zijlijn de nodige zaken toeroepen.”

Omschakeling

Clement is zeker op zijn hoede voor de kwaliteiten van de tegenstrever van zaterdagavond. KV Kortrijk zette onder de nieuwe trainer Glen De Boeck een stevige remonte in, dankzij een duidelijk concept.

“De Boeck kiest met succes voor een laag blok en een snelle omschakeling”, analyseert de Genkse coach. “Zij voetballen erg direct: eens ze de bal veroverd hebben, gaat het snel diep. Perbet is een slimme spits, in zijn rug spelen met Ouali, Ajagun en voor Chevalier jongens met diepgang. Voor de defensie zorgen Makarenko en Van der Bruggen niet alleen voor het evenwicht, ze beschikken ook over een efficiënte lange bal.”

“We zullen dus op onze hoede moeten zijn. Anderzijds willen we ons ook niet te veel fixeren op de tegenstrever. Ik vind het erg jammer dat de jongste maanden veel supporters afhaakten, wij willen ze met enthousiast voetbal terug naar het stadion lokken.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer