Videospeler inladen...

Dé 2 politieke momenten uit 2017 die Ivan De Vadder nooit zal vergeten

Wat moeten we onthouden van het politieke jaar 2017? En wat heeft 2018 voor ons in petto? Onze politiek-expert Ivan De Vadder blikt terug op een bewogen 2017 en kiest twee momenten uit die in de politieke geschiedenisboeken komen.

Het Zomerakkoord: eerst hoerasfeer, daarna gekibbel

Op 26 juli sluit de federale regering het zogeheten "Zomerakkoord" een pakket maatregelen waar voor elke regeringspartij iets in zit: een verlaging van de vennootschapsbelasting voor N-VA, onbelast bijklussen voor Open VLD en een effectentaks voor CD&V. De federale regering zit in een hoerasfeer en gaat vieren op dancefestival Tomorrowland. (Lees verder onder de foto).

De vreugde blijft echter niet duren. Partijvoorzitters John Crombez (SP.A) en Gwendolyn Rutten (Open VLD) gaan frontaal in de aanval in "De zevende dag" over de pensioenen: het is onduidelijk of een vijftigplusser die ontslagen wordt, plots ook een lager pensioen zal krijgen.

Daar blijft het niet bij: het Rekenhof en de Raad van State uiten veel kritiek op alle drie de paradepaardjes van het Zomerakkoord. Dat leidt tot gekibbel binnen de federale regering. Op 8 december bereikt de federale regering opnieuw een akkoord over de aanpassingen van het Zomerakkoord.

Een politieke crisis in Wallonië

Op 19 juni laat CDH een bom ontploffen in de Waalse politiek: de Franstalige christendemocraten willen in geen enkele regering nog verder samenwerken met de socialisten van de PS. Plots is er dus een grote crisis in de Waalse Gewestregering, de Franstalige Gemeenschapsregering en de Brusselse regering.

De beslissing komt er na verschillende schandalen zoals Publifin in Luik en Samusocial in Brussel. "We hebben heel wat incidenten gehad waarbij geld en politiek met elkaar te maken hebben", aldus De Vadder. "Niet alleen in Wallonië: denk aan publipart in Gent. Er waren ook connecties tussen de immobiliënsector in de kustgemeenten en zelfs in Antwerpen komt N-VA onder vuur te liggen na een etentje met mensen uit de vastgoedsector."

Uiteindelijk wordt enkel de Waalse Gewestregering hervormd, CDH moet noodgedwongen verder met de PS in Brussel en in de Franstalige Gemeenschapsregering.

In Wallonië zien we een politieke aardverschuiving, terwijl in Vlaanderen het politieke landschap al sinds 2010 bevroren is.

Ivan De Vadder

"Toch zien we in Wallonië een politieke aardverschuiving", aldus De Vadder. "Uit peilingen blijkt dat de PS kleiner wordt, PTB wordt bijna even groot. Ecolo doet het goed en Défi wordt in Brussel een middelgrote partij. CDH verdwijnt bijna van de kaart."

Dat staat in schril contrast met het Vlaamse politieke landschap, "waar de situatie sinds 2010 bevroren is".

2018: een verkiezingsjaar

Volgend jaar zal gekenmerkt worden door de gemeenteraadsverkiezingen. Amper een half jaar later zijn er "grote verkiezingen": zowel op gewest, gemeenschaps, federaal en Europees niveau.

"De verkiezingen zullen elkaar sterk beïnvloeden", voorspelt De Vadder. "Winnaars van de gemeenteraadsverkiezingen zullen een voorsprong hebben voor de grote verkiezingen, verliezers snijden in eigen vlees."

Verkiezingen zijn een mooi moment om mensen nog eens te wijzen op het belang van democratie

Ivan De Vadder

Volgens De Vadder zijn verkiezingen een mooi moment "om mensen nog eens te wijzen op het belang van de democratie." "Het is een moment waarop ook duidelijk wordt wat de ideeën voor de toekomst zijn en welke beloftes politici doen aan de bevolking."

Meest gelezen