Direct naar artikelinhoud
Update

Vrouw van ter dood veroordeelde Iraanse VUB-prof ontkent dat doodvonnis is bevestigd

Demonstranten met het portret van Djalali voor de Iraanse ambassade in Brussel. (archieffoto)Beeld ZUMA Press

Het hoogste gerechtshof in Iran zou het omstreden doodvonnis tegen de internationaal gerenommeerde wetenschapper Ahmadreza Djalali bevestigd hebben. Dat meldden internationale persbureaus, maar de vrouw van Djalali ontkent. 

De Iraans-Zweedse medicus zou hebben bekend dat hij ultrageheime documenten over het Iraanse nucleaire en defensieprogramma én informatie over Iraanse atoomwetenschappers aan buitenlandse geheime diensten zou hebben doorgespeeld. In ruil daarvoor zou hij geld en een Zweeds paspoort hebben gekregen. Het hoogste gerechtshof in Iran zou volgens  de persbureaus AP en Reuters het doodsvonnis van Djalali nu bevestigd hebben. 

Volgens de vrouw van Djalali klopt dat niet. "De procureur van Teheran, Abbas Jafari Dolatabadi, heeft de media geïnformeerd dat Ahmadreza zijn beroepsverzoek heeft ingediend bij het hoogste gerechtshof. Hij heeft ook meer uitleg gegeven over de beschuldigingen en waarom ze hem veroordelen." De vrouw schrijft dat in een mail aan haar advocaat Zouhaier Chihaoui. 

Djalali woonde in Zweden en heeft ook gewerkt in Italië en België. Hij was gastdocent aan de VUB. In april 2016 werd hij bij een bezoek aan zijn vaderland gearresteerd.

Volgens mensenrechtenorganisatie Amnesty International is de man na een uiterst oneerlijk proces schuldig bevonden. De schuldbekentenissen zouden onder bedreigingen en door folteringen zijn verkregen.

Vorige week bekende Djalali op de staatstelevisie dat hij gevoelige info heeft doorgespeeld aan Israël. Hij zou samengewerkt hebben met de Israëlische buitenlandse geheime dienst Mossad om twee Iraanse kerngeleerden te vermoorden.