© BELGA

Bisschop Johan Bonny: “Ik wens dat de Antwerpse politici over de echte problemen van de stad zullen spreken”

Johan Bonny, de bisschop van Antwerpen sinds 2009, heeft maandag in een gesprek met de Antwerpse televisiezender atv onder meer zijn bezorgdheid geuit over de politieke ontwikkelingen in ’t Stad, naar aanleiding van de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar. “Het is gemakkelijker te verdelen dan te verbinden”, aldus Bonny.

bap

Het is Kerstmis, en dat is uiteraard ook bisschop Bonny niet ontgaan. “Deze feestdag verbindt”, zegt Bonny. “In steden over de hele wereld zie je kerststallen of de sfeer van Kerstmis opduiken. De feestdag gaat over geboorte en nieuw leven, wat alle gezinnen raakt. Het gaat ook over kansarmoede, want er was voor Jozef en Maria geen plaats in de herberg.”

De bisschop duidt ook het verschil aan tussen de termen verdelen en verbinden. “Het is gemakkelijker te verdelen dan te verbinden. Verdelen gebeurt meestal in een explosie en is in twee minuten ontstaan. Om te verbinden heb je jaren van vertrouwen, een aanpassing van de taal of de start van een gezamenlijk project nodig. Je steekt veel meer energie en geduld in het verbinden dan in het uit elkaar drijven. Religie hoort bijvoorbeeld bij het leven en religieuze diversiteit hoort bij een moderne, kosmopolitische stad. Als je groot wil zijn als stad, moet je die verscheidenheid er kunnen bijnemen.”

De stad Antwerpen staat voor een jaar waarin de gemeenteraadsverkiezingen een grote rol zullen spelen. “Mijn wens is dat als men discussieert, er dan geen polarisatie wordt gebruikt en de politici over de echte uitdagingen van de stad zouden spreken. Dat er geen opgeklopte, ideologische discussie zou zijn, maar dat men zich als verstandige mensen bezighoudt met onze gezamenlijke liefde voor de stad Antwerpen en dit als een grootmoedig, genereus project neerzet.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER