© Alain Trappeniers

Jaar cel voor afranselen kleuter die in broek heeft geplast

Een trucker uit Herselt is tot een jaar cel veroordeeld omdat hij een kleuter die met hem meereed ernstige slagen heeft toegediend. Het kind had in de vrachtwagen in zijn broek geplast en zijn boterhammetjes gemorst. De straf is met probatie-uitstel.

atb

Begin 2016 keek de toen 4-jarige jongen uit naar het ritje met de vrachtwagen van de vriend van zijn tante. Zijn droom werd een gigantische afknapper. Onderweg at het kereltje zijn boterhammetjes op in de vrachtwagen, maar hij morste. Hij deed ook in zijn broek. Op een parking in het Vlaams-Brabantse Kortenberg moest hij dat ongelukje bekopen met zware slagen. Naar eigen zeggen was trucker S.D.B. (29), ingeschreven in het Kempense Herselt, door de “chaotische” toestanden rond hem de pedalen kwijtgeraakt en werd hij erg boos.

Tijdens de reconstructie bleek dat de verklaringen van S.D.B. niet helemaal overeenstemden met de vaststellingen van de deskundige. Volgens S.D.B. was het kind uit de truck gevallen. “Het is niet uitgesloten dat de feiten zich gedeeltelijk hebben afgespeeld zoals de beklaagde vertelt”, aldus de rechter. “Maar zijn getuigenis kan niet alle letsels verklaren, of de manier waarop ze werden veroorzaakt.”

Niet eerste geweldpleging

Bij de kleuter werden ernstige verwondingen vastgesteld in het aangezicht, maar ook aan de benen, de genitaliën en in de halsstreek. Volgens de wetsdokter ging het om excessieve, meervoudige, stompe geweldpleging tegen het gelaat en de billen met de hand, en vermoedelijk ook met een voorwerp. Ook het vastgrijpen bij de keel, wat volgens de arts als potentieel levensbedreigend moet worden beschouwd, is bewezen.

S.D.B. zat ruim een maand in voorhechtenis, waarna hij onder voorwaarden werd vrijgelaten. Eerder werd hij al veroordeeld voor geweld op een meerderjarige. Toen kwam hij weg met een probatie-uitstel. Nu legt de Leuvense strafrechter hem een jaar cel op, met uitstel voor een periode van 3 jaar, op voorwaarde de trucker onder andere zijn psycho-medische behandeling blijft volgen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER