Direct naar artikelinhoud
Sudan

"De verdediging van Theo Francken is verbijsterend"

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA).Beeld BELGA

De verdediging van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) rond de terugkeer van Soedanezen is verbijsterend. Dat vindt Groen-Kamerlid Wouter De Vriendt. Volgens hem moet elke gedwongen terugkeer worden getoetst aan het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM), dat verbiedt mensen bloot te stellen aan foltering. Bij CD&V is intussen te horen dat Francken "zijn politieke verantwoordelijkheid moet opnemen".

Le Soir berichtte vanmorgen over een vertrouwelijke nota die het Commissariaat voor de Vluchtelingen en Staatlozen (CGVS) naar Theo Francken stuurde. In de nota, die dateert van 24 oktober, waarschuwt het CGVS duidelijk voor de risico's die Soedanese migranten in eigen land lopen.

Het kabinet-Francken reageerde dat iedereen artikel drie van het EVRM, het verbod op martelen, kan inroepen, maar dat ze daarvoor eerst een asielaanvraag moeten indienen. Veel Soedanezen doen dat niet in ons land, omdat ze eigenlijk naar Groot-Brittannië willen. 

"Heilig principe"

"De Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) moet die toetsing echter voor elke uitwijzing uitvoeren, niet enkel als er een asielaanvraag is ingediend", zegt Wouter De Vriendt. "Dat blijkt ook uit rechtspraak van de Raad van State. De premier heeft artikel drie op 21 december nog 'een heilig principe' genoemd. Je stuurt nu eenmaal geen mensen terug naar een land waar hun leven gevaar loopt."

Volgens Freddy Roosemont, directeur-generaal van de DVZ, wordt die toetsing wel degelijk voor iedereen uitgevoerd. "Maar voor wie geen asielaanvraag heeft ingediend gebeurt dat een stuk minder uitgebreid. Het gaat dan om een summiere toetsing." Er is volgens Roosemont niemand uitgewezen naar een regio die door het CGVS als gevaarlijk wordt omschreven. 

Ontspoord

Het asielbeleid van deze regering is volledig ontspoord, houdt Groen vol. "Terugkeer hoort er zeker bij, maar terugsturen naar folterkamers is nooit de bedoeling geweest van onze asielwetgeving. Het evenwicht is compleet zoek."
De partij vraagt, net als onder meer PS en cdH, dat premier Charles Michel (MR) zich deze week nog komt verantwoorden voor de Kamercommissie Binnenlandse Zaken. "Als die vraag uit verschillende fracties komt, kan ze niet worden genegeerd door voorzitter Brecht Vermeulen (N-VA)", vindt De Vriendt.

Bij CD&V roert Vlaams parlementslid Orry Van de Wauwer zich. "Uitwijzen mocht niet, of nu wel of geen asiel werd gevraagd", zegt hij op Twitter. "Na week van leugens, schond Francken hiermee internationaal verdrag. Niets rechtvaardigs aan. Dit is op zich reden om politieke verantwoordelijkheid op te nemen." 

"Waarom komt hij hier op terug?"

Artikel drie van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM) geldt voor iedereen die wordt uitgewezen, niet enkel voor wie asiel heeft aangevraagd, zegt ook Kamerlid Nahima Lanjri (CD&V). "Francken weet dat ook, waarom komt hij hier nu op terug?", vraagt Nahima Lanjri. 

De partij wil de nota van het CGVS bestuderen en nagaan bij wie dat document al dan niet is terechtgekomen. "We zullen nu bekijken of die nota was bestemd voor de staatssecretaris of voor de Dienst Vreemdelingenzaken", zegt Lanjri. "Is dat document terechtgekomen bij iedereen die het nodig had?"

Voor dat is bestudeerd wil het Kamerlid geen boude uitspraken doen over de nota. 

Twitter bericht wordt geladen...

Commissie niet vervroegd bij elkaar

De voorzitter van Kamercommissie Binnenlandse Zaken, Brecht Vermeulen (N-VA), is ondertussen niet van plan om die commissie tijdens het reces uitzonderlijk bijeen te roepen om premier Charles Michel te horen over de repatriëring van Soedanezen.

Die vraag tot debat binnen de commissie kwam van PS, cdH en ook Groen. Maar volgens Vermeulen lijkt het dat vooral gepeild wordt naar het vertrouwen van de premier in staatssecretaris Francken. "Daarover zijn al twee moties ingediend, waarvan de behandeling op de eerstvolgende plenaire wordt voortgezet", argumenteert Vermeulen.

Over de repatriëring van de Soedanezen en het beleid van de staatssecretaris is het debat vorig week al gevoerd in de plenaire én de commissie, aldus nog Vermeulen. Hij verwijst daarbij naar het onafhankelijk onderzoek dat het Commissariaat-Generaal voor de Vluchtelingen en Staatlozen (CGVS) zal voeren, en waarover nog een debat zal plaatsvinden.

"Op basis van deze informatie, blijf ik bijgevolg bij mijn eerdere standpunt en vind ik het niet nodig om het debat voor 8 januari 2018 te laten plaatsvinden", zegt de commissievoorzitter. 

Lees hier de nota van het CGVS: