“Ik nodig meneer Roosemont uit om samen naar getuigenissen Soedanezen te luisteren”

© Photo News

“Ik nodig meneer Roosemont uit om samen naar de getuigenissen te luisteren, en ik ben er zeker van dat die twijfel helemaal zal verdwijnen.” Dat is de repliek van Koert Debeuf op de uitspraken van de directeur-generaal van de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ), Freddy Roosemont.

Die laatste plaatste dinsdag vraagtekens bij de geloofwaardigheid van de getuigenissen die Debeuf met het Tahrir Instituut verzamelde, van teruggestuurde Soedanezen die zeggen bij aankomst te zijn mishandeld of gefolterd.

Volgens Debeuf komen er ook nog steeds getuigenissen bij. “Het verzamelen van die getuigenissen heeft in totaal zes weken geduurd, maar nu nog altijd komen er verhalen binnen. Mensen blijven communiceren, voornamelijk omdat ze in paniek zijn en uiteindelijk hulp nodig hebben.”

Ook spreekt hij tegen dat het Tahrir Instituut niet onpartijdig is, zoals Roosemont suggereerde. “Wat betekent dat? Als je bezig bent met mensenrechten word je er altijd van beschuldigd partijdig te zijn. In alle landen waar wij actief zijn horen wij die beschuldigingen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen