© Robbie Depuydt

Chaos dreigt voor Antwerps Offerfeest

Een nieuw, erkend slachthuis waar tijdens het Offerfeest 1.100 schapen geslacht kunnen worden en dat na amper drie dagen gewoon opnieuw de deuren sluit: met dat opmerkelijke initiatief willen enkele Antwerpse moslims het onverdoofd slachten toch mogelijk maken. Maar het is nog niet zeker dat alle vergunningen tijdig in orde geraken. Het initiatief krijgt ook politieke tegenkanting.

Sacha Van Wiele

Aan de Lange Lobroekstraat 122 nabij Park Spoor Noord in Antwerpen opent normaal gezien nu maandag 12 september een nieuw slachthuis. Het vraagt een vaste erkenning aan, maar toch is het de bedoeling dat het alleen open blijft voor de duur van het Offerfeest, om 1.100 schapen ritueel en onverdoofd te kunnen slachten.

Enkele Antwerpse moslims namen het initiatief hiervoor nadat Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) de tijdelijke slachtvloeren voor onverdoofd slachten vorig jaar had verboden. Veertig erkende slagers zullen de slachtingen voor hun rekening nemen en een honderdtal vrijwilligers moet alles mee in goede banen leiden.

Maar er is nog één grote onzekerheid: het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) moet groen licht geven, en dat is er nog niet. Een erkend slachthuis moet voldoen aan zeer strenge voorwaarden en bij de eerste inspecties waren er nog verschillende opmerkingen. Mocht het slachthuis niet tijdig openen, dan moeten de eigenaars van de schapen zelf een oplossing zoeken voor het Offerfeest en dreigt chaos.

Federaal minister beslist

“De finale inspectie van het slachthuis in Antwerpen wordt weldra uitgevoerd”, zegt Willy Borsus (MR), bevoegd federaal minister van Landbouw. “Op basis van dat rapport neem ik een beslissing. Het FAVV behandelt deze erkenningsaanvraag even streng als elke andere aanvraag, dus de wetgeving zal correct worden gevolgd.”

De minister ziet geen problemen met een erkend slachthuis dat slechts drie dagen open zal zijn. “Dat is nu eenmaal de keuze van de initiatiefnemers. Het is dezelfde situatie als met een pop-up-restaurant. Dat moet ook dezelfde normen respecteren als een klassiek restaurant.”

“Dit is een privaat initiatief waar de stad Antwerpen niets mee te maken heeft”, zegt Fons Duchateau (N-VA), schepen van Diversiteit. “Zij spreken wel van een permanent slachthuis, maar na drie dagen sluit het alweer de deuren. Dit slachthuis zou geen vergunning mogen krijgen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER