Direct naar artikelinhoud
Storm

Storm maakt dode en zwaargewonde in Nieuwpoort

Storm maakt dode en zwaargewonde in Nieuwpoort
Beeld Mathias Marien

Door hevige rukwinden is gisterenavond in Nieuwpoort een torenkraan omvergewaaid. Daarbij kwam één iemand om het leven, bevestigde burgemeester Geert Vanden Broucke. Vier andere mensen raakten gewond, van wie één zwaargewonde. 

Het gevaarte viel tegen residentie Mosselbank, een appartementsgebouw. Het slachtoffer werd in het gebouw onder het puin aangetroffen. De torenkraan bracht zware schade toe aan de drie bovenste verdiepingen van de residentie. Van het appartementsgebouw daartegenover, Residentie Morgenzon, werd het dakappartement door de torenkraan geraakt. Ook enkele wagens liepen ernstige schade op.

De buurtbewoners konden de nacht doorbrengen in Centrum Ysara. Door het ongeval werd de Albert I-laan tijdelijk afgesloten. 

Op de website van de stad klinkt het dat de gemeentelijke crisiscel, in overleg met een bouwkundig ingenieur, besliste om de zevende, achtste en negende verdieping onbewoonbaar te verklaren. "Momenteel is er geen kans op instortingsgevaar, maar toch mag niemand het gebouw nog betreden", zegt de stad. In het andere gebouw, Residentie Morgenzon, is er geen instabiliteitschade, maar wel waterschade.

Het parket van West-Vlaanderen, afdeling Veurne zal een deskundige aanstellen om de precieze omstandigheden van het ongeval te onderzoeken. 

Het gemeentelijk rampenplan is ondertussen niet langer van kracht in Nieuwpoort.

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

Ontruiming

De bewuste torenkraan in de Meeuwenlaan dreigde op 12 november al om te vallen. Toen werden 50 mensen uit voorzorg geëvacueerd. Woensdag even voor 18 uur is de torenkraan door het stormweer dan toch omgevallen. 

De torenkraan zal nu zo vlug mogelijk verwijderd worden. Daarvoor worden de andere twee compartimenten van Residentie Mosselbank ontruimd. Daarnaast moeten er betonblokken uit de residentie gehaald worden, en moeten er stuttingswerken uitgevoerd worden in zowel Residentie Mosselbank als Morgenzon.

Ook in Oostende veroorzaakte de storm al heel wat schade. Nog voor de aftrap van de voetbalwedstrijd tussen KV Oostende en Racing Genk kwamen enkele dakpanelen van de tribune los. De wedstrijd werd dan ook afgelast.

Twitter bericht wordt geladen...