Gatz over lokale radio's: "Als men er niet bij is, is de procedure niet goed"

Vlaams minister van Media Sven Gatz (Open VLD) ontkent dat de beoordelaars in het dossier van de radiofrequenties voor lokale radio's de sector niet kennen. Hij spreekt daarmee de kritiek van onder anderen Katia Segers (SP.A) formeel tegen. 17 lokale zenders verdwijnen op 1 januari van de FM-band. "Als men er niet bij is, is de procedure niet goed, zo is het altijd", reageert hij in "De ochtend" op Radio 1. 

Vanaf 1 januari verdwijnen 17 lokale radio's van de FM-band. Zij die afvallen, zijn uiteraard ontgoocheld. Vanuit het veld komt er dan ook kritiek op de procedure. "Het is iets heel emotioneels, in de radiosector kan je het gevoel vergelijken met dat van voetbalsupporters die met hart en ziel achter hun club staan", bevestigt minister Gatz.

De FM-band is beperkt in het aantal frequenties, niet iedereen kan er een plaats krijgen en daarom worden er om de zoveel jaar erkenningsrondes gehouden. "Veel mensen weten dat niet", zegt minister Gatz. "Ook bij de vorige rondes waren een aantal radio's er niet bij. "

De kritiek van Vlaams Parlementslid Katia Segers (SP.A), lid van de mediacommissie, is dat de beoordelaars de sector niet kennen, dat de dossiers enkel op papier beoordeeld zijn en dat er geen mogelijkheid was tot weerwoord.  Gatz ontkent met klem dat de beoordelaars de sector niet kennen. "De 6 beoordelaars hadden een complementair profiel. De dossiers zijn telkens door 2 mensen apart beoordeeld. Elke radio haalt uiteindelijk op 100 een aantal punten. Ik begrijp de kritiek van mevrouw Segers niet, want de procedure is vergelijkbaar met die tijdens de vorige rondes, maar ook de kritiek is elke keer dezelfde. Als men er niet bij is, is de procedure niet goed. Maar vooraf heeft niemand gezegd dat de procedure niet goed was."

"Ik weet ook niet of het weerwoord veel veranderd zou hebben. De commotie gaat nu vooral over netwerkradio Topradio, waar in de beoordeling maar anderhalve procent was tussen Topradio en de radio die net iets hoger scoorde. Die dossiers zijn nog eens extra onderzocht.  En het verschil was finaal te verantwoorden."

Ook de kritiek dat het nu eenheidsworst wordt op de FM-band en dat er te weinig diversiteit is, pareert Gatz. "Dat is begrijpelijk vanuit het standpunt dat men zijn radio de beste vindt. Ik ben voor een gezond radiolandschap en dat hebben we met deze procedure kunnen realiseren. Ik kan er niet aan doen dat de FM-band is wat hij is." 

Katia Segers denkt ook niet dat de afgewezen zenders bij de Raad van State een kans zullen maken. "De procedure is wel correct verlopen, denk ik. Ik vrees dat de Raad die dossiers niet gaat inkijken en het is pas dan dat je de luchtspiegelingen van sommige zenders ziet." 

Meest gelezen