Direct naar artikelinhoud
Kerstfilm

Scenarist schept duidelijkheid: ‘Die Hard’ is wél een kerstfilm

De kersttrui avant la lettre uit ‘Die Hard’.

Na bijna dertig jaar is eindelijk beslecht of Die Hard nu een kerstfilm is of niet. Het antwoord: ja! 

Terwijl talloze mensen argeloos aan de kerstdis zaten, werd eindelijk - na jaren felle strijd - een culturele oorlog beslecht. Eén waarvan de gevechten telkens oplaaiden in de maand december. Inzet: is Die Hard een kerstfilm of niet?

Inderdaad, Die Hard, die actiefilm over een bedrijfsfeestje dat wordt gekaapt door een stel Duitse terroristen (1988, das war einmal). Wat de slechteriken niet weten, is dat er ook een politieagent, John McClane (Bruce Willis), in het gebouw is, die vervolgens in zijn eentje de terroristen weet uit te schakelen. Dit alles speelt zich af op kerstavond, wat voor de aanhangers van de theorie - onder wie Justin Trudeau, de premier van Canada - hét bewijs is dat Die Hard een kerstfilm is.

Zomerblockbuster

Sterk punt. Ware het niet dat de film zich volgens tegenstanders alleen maar afspeelt tijdens kerst, zodat het aannemelijk is dat McClane zijn vervreemde echtgenote komt opzoeken en het kantoorgebouw verder verlaten is. De film, zo beargumenteren zij, kwam bovendien in juli in de bioscoop - een zomerblockbuster, dus. En al dat bloedvergieten is niet bepaald kerstig.

Een patstelling. Een poll van filmtijdschrift Empire riep Die Hard dit jaar uit tot grootste kerstfilm aller tijden, terwijl een andere poll van het marktonderzoekbureau YouGov aantoonde dat slechts 30 procent van de ondervraagden Die Hard als kerstfilm zag, tegen 52 procent tegenstanders.

De vraag wat een film eigenlijk een kerstfilm maakt, dringt zich op. Moet hij zich rond kerst afspelen? Moet het sneeuwen? Moeten er kerstliedjes in zitten? Mogen mensen te pletter vallen? Die Hard gaat, goed beschouwd, over liefde, familie, opoffering, de strijd tegen hebberigheid. Onze eigen chef cultuur Ben Van Alboom ging zelfs nog een stap verder: “John McClane, een man die een indrukwekkende afstand aflegt om zijn gezin in veiligheid te brengen, had evengoed Jozef kunnen heten.

Moet een kerstfilm zich rond kerst afspelen? Moet het sneeuwen? Moeten er kerstliedjes in zitten? Mogen mensen te pletter vallen?

Fragmentarisch

Het Britse dagblad The Guardian analyseerde ondertussen wanneer kijkers Die Hard eigenlijk een kerstfilm zijn gaan noemen: tegelijkertijd met de opkomst van Facebook en Twitter, zo blijkt. Films, zo vertelt filmhistoricus Matthew Sweet in het stuk, krijgen tegenwoordig een tweede leven door kleine clipjes en gifs. Populair uit Die Hard bijvoorbeeld is het beeld van een dode terrorist met een kerstmuts op en de woorden ‘Now I have a machine gun, Ho-Ho-Ho’ op zijn shirt. Een kersttrui avant la lettre. Kerstplakband speelt een belangrijke rol in een cruciale scène waarbij ook nog kerstklokjes klinken. Fragmenten die het complete beeld kleuren: alle kerststukjes en kerstwensen in Die Hard gaan opeens extra opvallen.

Op eerste kerstdag bracht Die Hard-scenarist Steven E. de Souza de definitieve slag toe. Ja, het is een kerstfilm, erkende hij, toen hij er op Twitter naar gevraagd werd door een CNN-journalist. Met een tabelletje toonde hij aan dat Die Hard zelfs meer kerstelementen heeft dan White Christmas. Maar toen hadden de tegenstanders al verloren: een film is een kerstfilm zodra genoeg mensen hem zo noemen.

Fragmentarisch
Beeld rv