© BERT DE DEKEN

Alex Agnew: “Ik heb het gevoel dat ik twee para’s nodig heb”

Alex Agnew is terug van nooit weggeweest. De ongekroonde koning van de comedy eiste woensdagavond in Mol zijn troon weer op. Een tot de nok gevulde theaterzaal genoot twee uur lang van een nationaal defilé grommen en grollen.

stefan laenen

Met negen uitverkochte voorstellingen in het Sportpaleis zette Alex Agnew in 2013 tijdelijk een punt achter zijn comedycarrière. Niet om stil te zitten, maar om zich luidkeels te focussen op zijn band Diablo Blvd. Drie jaar later blijkt het grote publiek de bebakkebaarde comedian allesbehalve vergeten. De 57.000 tickets voor Unfinished Business vlogen in een kleine twee weken bijna allemaal de deur uit.

© BERT DE DEKEN

Zelf spreekt Agnew niet van een comeback, en gelijk heeft hij. Hij neemt gewoon de draad weer op waar hij hem drie jaar geleden liet liggen. Unfinished Business start met de attitude van een theatraal rockconcert. Zoeklichten, de filmische begintune van Superman en het bombastische silhoutte van superheld Agnew.

Voor de première sleurde de Antwerpse comedian de metershoge letters die zijn naam vormen vanuit het Sportpaleis mee naar het cultureel centrum van Mol: “Voor de mensen die misschien mogelijk mijn naam waren vergeten...” Verder houdt Agnew zijn publiek - letterlijk - een grote spiegel voor. Eentje van vier meter op tien om precies te zijn. Qua metafoor dekt het decor de lading. Wie Agnew te links of te rechts vindt, moet misschien eens in die spiegel kijken.

De voorstelling begint met idyllische – nu ja – gezinstaferelen. Agnew heeft het over zijn intussen achtjarige dochter Amy en zijn - eindelijk - overleden kat. Maar halfweg waagt hij zich onverschrokken in humoristisch grensgebied, fileert hij boerkini’s, zelfrijdende wagens en de islam en ramt hij gevoelige plekken zoals Zaventem en Nice frontaal. “Dappere Syrië-strijders? Een bom opblazen in een terminal is niet dapper. Met een kebabmes een neo-nazimeeting aanvallen, dat is dapper.”

Meer dan wie ook beseft Agnew zelf dat hij met deze show “allicht geen vrienden maakt”. “Ik heb het gevoel dat ik na deze voorstelling twee para’s nodig heb. Er zijn mensen die mij niet leuk vinden. Ge herkent ze van ver: lange gewaden, baard en kalasjnikov...”

“We kijken naar de hemel, maar we staan met onze voeten in de stront. Maar jullie dachten toch niet dat ik met deze diepzinnige bullshit ging eindigen? Ik zeg dat gewoon voor die vijf sterren in de gazet. En daar zal ik er eens direct zelf weer twee sterren van afpakken: waarom heb je sterren nodig als je de zon bent?” Agnew mag zich in alle bescheidenheid de zonnekoning van de humor noemen. Wij gaan hem alleszins geen sterren afpakken.

INFO

Alex Agnew, Unfinished Business. Alleen voor de voorstellingen begin december in de Antwerpse Arenberg zijn nog enkele tickets beschikbaar. Info:www.alexagnew.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER