“Belg wordt in Irak klaargestoomd om nieuwe Abaaoud te worden”

© BELGAIMAGE

Een Belg uit Verviers wordt klaargestoomd om de nieuwe Abaaoud te worden en aanslagen te plegen in ons land. Dat heeft een gewezen ISIS-strijder, die zich Abu Qurayza laat noemen, verteld aan La Dernière Heure.

Guy Stevens

Abu Qurayza doet zijn verhaal via het Engels in de fel beveiligde applicatie Telegram. De man wil zich niet uitlaten over zijn redenen om terreurgroep Islamitische Staat (ISIS) te vervoegen en later ook weer te verlaten en wenst zijn nationaliteit voor zich te houden. Wat hij wel zegt, is dat hij opnieuw in zijn land van herkomst is na deelgenomen te hebben aan activiteiten van ISIS in Libië, waar hij heeft geholpen bij het voorbereiden van nieuwe aanslagen.

En die plannen voor nieuwe aanslagen, daar wilde hij wel iets meer over vertellen. “Wees niet verrast als de volgende aanslagen in België vanuit Verviers georganiseerd worden”, zegt de man. “Want een man uit die stad, die momenteel in Irak verblijft, wordt daar voorbereid en opgeleid om de nieuwe Abaaoud te worden.” Abdelhamid Abaaoud zat mee achter de aanslagen in Parijs en kon enkele dagen na het bloedbad in de Franse hoofdstad doodgeschoten worden.

De man waar Abu Qurayza het over heeft, is Tarik Jadaoun. De 28-jarige man uit Verviers zou op 11 juni 2014 in Syrië aangekomen zijn en zou in België al tijd doorgebracht hebben in de gevangenis voor diefstallen en ruzie met de politie.

“Jadaoun heeft ervoor gekozen om de nieuwe Abaaoud te worden. Hij heeft al twee Belgen onder zich die op zijn bevelen wachten. Ik herinner me alleen nog dat een van hen Sayfullah heet. De missie van Jadaoun is om die twee samen te voegen met wat rest van de terreurcel in Parijs en Brussel om opnieuw toe te slaan in uw land.”

Het is voorlopig niet mogelijk om na te gaan of Abu Qurayza de waarheid spreekt. Er doken wel al enkele video’s op waarin Tarik Jadaoun te zien en te horen is.

aoumeur2 door dh_be

aoumeur door dh_be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen