Direct naar artikelinhoud
Asielkwestie

Wordt Sudanees toch teruggestuurd? Francken: "Vlucht wordt 'on hold' gezet"

Wordt Sudanees toch teruggestuurd? Francken: "Vlucht wordt 'on hold' gezet"
Beeld AP

Vorige week verklaarde de regering dat ons land geen Sudanese vluchtelingen meer zou uitwijzen, maar zou vandaag een Sudanese man worden teruggevlogen naar buurland Egypte. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) heeft de terugdrijving  intussen opgeschort.

De Sudanees (34), die in oktober in ons land aankwam in Zaventem vanuit de Egyptische hoofdstad Caïro, liet vanuit het transitcentrum aan het Nieuwsblad weten dat hij deze middag op het vliegtuig terug naar Caïro wordt gezet. De man had in ons land asiel aangevraagd, maar zijn aanvraag werd afgewezen en ook zijn beroep bij de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen werd verworpen.

De advocaat van de man vreest dat Caïro hem meteen zal doorsturen naar Sudan en vindt de gang van zaken vreemd. “Als er een akkoord is om geen mensen terug te sturen naar hun land van herkomst, dan lijkt het me logisch dat ze ook niet naar derde landen worden gestuurd”, klinkt het. “U begrijpt ook wel dat Egypte deze man meteen door zal sturen naar Sudan.”

Genuanceerd

"De situatie van de man is anders dan de mensen in het Maximilaanpark", nuanceert professor migratierecht Dirk Vanheule (UAntwerpen). Officieel is de man nooit op Belgisch grondgebied geweest, omdat hij aan de grens werd tegengehouden zonder de juiste papieren. Eens de man uitgeprocedeerd, wordt de conventie van Chicago gevolgd. 

Dat is een overeenkomst binnen de burgerluchtvaart, die de vliegmaatschappij verplicht om hem terug te vliegen naar het punt waar hij vertrokken was, Caïro dus.

Het gaat dus niet om één van de Soedanezen die in het Maximiliaanpark werden opgepakt en onderworpen waren aan de omstreden identificatiemissie van Theo Francken. Zijn advocaat Zouhaier Chihaoui besloot de zaak aan het licht te brengen omdat hij vindt dat zijn cliënt dezelfde rechten heeft als de Soedanezen die voorlopig in België mogen blijven, omdat hun repatriëring is opgeschort door de regering. 

Gevoelig

“Ik geloof niet dat hier kwaad opzet in het spel is. Dit is een vrij routineuze procedure, waar de regering vermoedelijk niet van op de hoogte was. Maar men moet wel consequent zijn: als men een onderzoek beveelt naar folteringen in Soedan, moet men ook geen mensen terugsturen naar buurlanden voor dat onderzoek klaar is. Ik zeg niet dat mijn cliënt zou gemarteld worden, maar het spreekt voor zich dat Egypte hem bij aankomst direct naar Soedan zou doorsturen. Als uit het onderzoek blijkt dat mijn cliënt veilig is, zal ik mij niet verzetten tegen de terugdrijving”, aldus Chihaoui.

Het kabinet-Francken bevestigt dat de staatssecretaris niet op de hoogte was van de terugdrijving. In overleg met premier Charles Michel (MR) en binnenlandminister Jan Jambon (N-VA) werd de terugdrijving voorlopig on hold gezet "gezien de gevoelige, actuele context". De regering wacht nu op de resultaten van het onderzoek naar mogelijke foltering van teruggestuurde asielzoekers. (DM/HLN/RW)