Geboorteaangifte baby kan nu ook in UZA zelf

Het UZA en de gemeente Edegem hebben samen een systeem opgestart waarbij kersverse ouders hun pasgeboren kindjes in het ziekenhuis zelf kunnen aangeven.

Filip Spoelders

De bezoekjes van vrienden en familie, het regelen van de geboortekaartjes en suikerbonen en de administratieve verplichtingen zoals de geboorteaangifte: bij een geboorte komt steeds veel werk op korte tijd kijken. Edegem en het UZA wil de ouders dan ook bij de geboorteaangifte helpen.

“Zo’n geboorteaangifte moet altijd gebeuren op de plaats waar een kindje geboren wordt. Wanneer een pasgeborene ter wereld komt in het UZA, moet de aangifte dus gebeuren bij ons gemeentebestuur”, zegt Edegems burgemeester Koen Metsu (N-VA).

Om de ouders een verplaatsing te besparen, zetelt er sinds kort elke week iemand van de Edegemse publieke dienstverlening in het UZA. “Op dinsdag en donderdag kunnen ouders tussen 9 en 12u op afspraak hun baby komen aangeven in het ziekenhuis. Dit is veel makkelijker voor de ouders”, vertelt hij.

Het systeem van geboorteaangiftes in het ziekenhuis is niet uniek in Vlaanderen, maar het aantal geboorteaangiftes in Edegem is wel groot. “Jaarlijks krijgen we ongeveer 1.200 ouders over de vloer in het gemeentehuis. We rekenen erop dat 75% van die aangiftes nu in het UZA zelf kan gebeuren.”

“Het nieuwe systeem loopt sinds een aantal weken. Na hier en daar een kleine aanpassing zijn ouders duidelijk erg tevreden over onze aanpak. Ik hoor alleen maar positieve geluiden”, besluit Metsu.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER