Nieuwe service van ziekenfonds: ouderen helpen met seksualiteit

Ouderen die hulp nodig hebben om seksueel actief te zijn (bijvoorbeeld via een seksueel dienstverlener) en daarvoor aankloppen bij een gespecialiseerde vzw, krijgen vanaf januari een deel van de kosten terugbetaald. Dat besliste het Oost-Vlaamse ziekenfonds Bond Moyson.

Jonas Mayeur

“Het is onze taak de seksuele gezondheid van onze leden te bevorderen”, meldt Bond Moyson, dat deel uitmaakt van de socialistische mutualiteiten. “We zien seksualiteit als een basisrecht. Kwetsbare groepen mogen daarbij niet uit de boot vallen.” Concreet krijgen ouderen en mensen met een beperking 40 euro terugbetaald per consult bij de gespecialiseerde vzw Aditi. Dat consult, dat in totaal 90 euro kost, is een gesprek met een psycholoog of seksuoloog over de problemen die mensen ervaren om seksueel actief te zijn, en waarin naar praktische oplossingen wordt gezocht.

Een van die oplossingen is een regelmatig bezoek aan huis van een seksueel dienstverlener, die tegen betaling intiem is met de persoon in kwestie. De dienstverlening wordt voor alle duidelijkheid niet terugbetaald. “We onderschatten de mate waarin ouderen behoefte hebben aan fysiek contact”, klinkt het bij de vzw Aditi, die jaarlijks meer dan 500 vragen om hulp krijgt. “Zeker in rusthuizen is seksualiteit nog een groot taboe. Er is amper privacy en het personeel weet niet hoe erover te praten. Door de prijs voor een consult te verlagen, wordt de drempel om om hulp te vragen lager.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer