Waar moet u aan denken als u met de auto op reis vertrekt?

De kerstdagen zijn voorbij, maar de vakantie nog niet. Komend weekend vertrekken dus nog veel Belgen op ski- en andere vakanties. Wie met de auto binnen Europa reist, checkt best onderstaande tips. Waar moet u aan denken voor u vertrekt? 

België en Nederland

Voor wie op vakantie gaat in eigen land is het eenvoudig: in België zijn er geen verplichtingen over winterbanden. Ook in Nederland zijn daar geen regels over.

Zaterdag zal de drukste dag van de vakantie zijn op de wegen, verwacht de VAB. In België zelf betekent dat vooral drukte op de wegen naar het zuiden.

Duitsland

Voor zaterdag is er storm voorspeld voor Duitsland. Ook de rest van het weekend zal er veel regen vallen, in de hogere gebieden zal dat sneeuw zijn. Vergeet dus zeker geen winterbanden en sneeuwkettingen mee te nemen.

In Duitsland moet u winterbanden gebruiken bij winterse omstandigheden. Daaronder vallen ijzel, smeltende sneeuw en gladheid door sneeuw, ijs- of rijpvorming. Op dit moment mag u nog winterbanden gebruiken met het label M+S, maar dat verandert in 2018. Alle winterbanden die vanaf 1 januari geproduceerd worden, moeten bij het label een sneeuwvlokje hebben staan. Er is wel nog een overgangsperiode. Tot 2024 mag u nog rondrijden met banden met het oude label, zolang ze gemaakt zijn vóór 2018. Wie nieuwe banden gaat kopen, moet dus wel letten op het label.

(Lees verder onder de foto.)

Jonas Hamers / ImageGlobe

De drukte zal ook in Duitsland vooral op zaterdag te voelen zijn. Voor verkeer richting het zuiden betekent dat veel drukte tussen 9 en 14 uur. Belgen die terugkomen van een vakantie in Duitsland zullen veel verkeer zien tussen 10 en 17 uur. 

De grootste kans op files zal zaterdag tussen 9 en 12 uur richting het zuiden zijn op de volgende wegen:

  • A3/A9 Nürnberg - München
  • A5 Karlsruhe - Bazel 
  • A7 Würzburg - Ulm - Füssen
  • A8 Karlsruhe - München - Salzburg
  • A99 ring rond München

Frankrijk

Ook in Frankrijk is er zwaar weer voorspeld voor het weekend. In de nacht van woensdag op donderdag heeft het al stevig gesneeuwd en dat zou tijdens het weekend nog kunnen gebeuren. Ook reizigers naar Frankrijk denken dus best aan hun winterbanden en sneeuwkettingen.

In Frankrijk moeten uw banden aangepast zijn aan de wegomstandigheden. Winterbanden kunnen verplicht zijn, dat wordt dan aangegeven door borden. Als u niet in orde bent, kan u een boete krijgen van 135 euro. U mag dan ook niet verder rijden tot uw auto in orde is. 

Andere borden kunnen dan weer sneeuwkettingen verplichten. Belangrijk is ook dat u dan ook sneeuwkettingen op de banden van uw aanhangwagen moet monteren. Zolang er geen sneeuw ligt, mag u in Frankrijk geen sneeuwkettingen gebruiken.

Nog een tip voor Frankrijk: gebruik geen oortjes achter het stuur. Ook handenvrij bellen mag u er niet meer doen met oortjes.

Ook in Frankrijk zal zaterdag een drukke dag zijn, zowel voor vertrekkend als voor terugkomend verkeer. Vooral de laatste kilometers naar de wintersportgebieden kunnen druk zijn. De grootste drukte zou zaterdag tussen 9 en 14 uur in de Alpenregio zijn. De knelpunten in Frankrijk zijn:

  • A6 Parijs - Lyon
  • A40 Mâcon - Chamonix
  • A43 Lyon - Chambéry
  • N85 Grenoble - Gap (bij Grenoble)
  • N90 Albertville - Bourg St. Maurice bij Moûtiers

Italië

Ook in Italië moet u de verkeersborden goed in het oog houden. Zowel winterbanden als sneeuwkettingen kunnen verplicht zijn. Er zijn wel enkele plaatsen waar tijdens de wintermaanden winterbanden altijd verplicht zijn. Dat is bijvoorbeeld het geval in de Aostevallei, Zuid-Tirol en andere bergachtige regio's. Maar ook in die gebieden geven verkeersborden die verplichting weer. 

Oostenrijk

Van november tot april zijn winterbanden of sneeuwkettingen verplicht bij winterse omstandigheden. Houd daarom de verkeersborden goed in het oog. Sneeuwkettingen mag u alleen gebruiken als de weg volledig bedekt is met sneeuw of ijzel. Ze mogen de wegen niet beschadigen. In tunnels zijn sneeuwkettingen verboden.

Mensen die zaterdag terugkeren uit Oostenrijk, moeten rekening houden met vertragingen aan de grens met Duitsland. Bij Salzburg en Kiefersfelden zijn er grenscontroles, die het verkeer kunnen vertragen.

Het zal zaterdag vooral druk zijn in de richting van skigebieden in Vorarlberg, Salzburgerland en Tirol:

  • A10 Salzburg - Villach
  • A12 richting Innsbruck (grensovergangen met Duitsland)
  • A14 Bregenz - Bludenz
  • B179 de Fernpassroute (grenstunnel bij Füssel en Lermoosertunnel)

Zwitserland

Als de weersomstandigheden het vragen, moet u in Zwitserland winterbanden gebruiken. Veroorzaakt u hinder op de weg terwijl u met zomerbanden rijdt, dan kan u een boete van 73 euro krijgen. Ook hier kunnen sneeuwkettingen verplicht worden door verkeersborden. Maar ze zijn verboden in tunnels.

Ook in Zwitserland moet u vooral rekening houden met drukte op zaterdag. De belangrijkste knelpunten zijn volgens de VAB:

  • A2 Bazel - Chiasso bij de Gotthardtunnel aan beide kanten en ook aan de grensovergang met Italië bij Chiasso
  • A1/A3 bij Zürich
  • A1/A9 bij Lausanne
  • A13 Chur - Bellinzona (aan beide kanten van de San Bernardinotunnel)

Luxemburg

In Luxemburg zijn winterbanden verplicht bij winterse omstandigheden. Daaronder verstaan ze ijzel, opgehoopte sneeuw, smeltende sneeuw, ijsplekken en rijm. U mag sneeuwkettingen gebruiken, maar die zijn niet verplicht.

Tips van de VAB

De VAB raadt mensen aan om sneeuwkettingen vooral als laatste in te pakken. Daardoor zitten ze achteraan in de koffer en zijn ze gemakkelijk bereikbaar. Het is ook belangrijk om u voor te bereiden op de omstandigheden waarin u eventueel sneeuwkettingen moet monteren. Meestal gebeurt dat in de sneeuw, in de koude en in het donker. Handig om mee te nemen zijn dus een plastic zeil om op te zitten, handschoenen en een zaklamp. Als u langs de kant van de weg staat met autopech, zult u ook heel blij zijn als u een deken of warme drank hebt meegenomen.

Meest gelezen