Direct naar artikelinhoud
Voetbal

Dilemma voor bondscoach: moet broze Kompany mee naar WK?

Manchester City-verdediger Vincent Kompany haalt zijn neus op na een nieuwe kuitblessure.Beeld EPA

Als ze de oorzaak wisten, hadden ze allang een oplossing gezocht. Bij Manchester City piekeren ze zich suf over de aanhoudende kuitblessures van Vincent Kompany. Ook Belgische oud-internationals zijn niet hoopvol voor het WK.

Een blessure-update komt er pas vandaag, maar zijn trainer Pep Guardiola heeft er schoon genoeg van. Zijn "zoals in de voorbije drie jaar is hij geblesseerd" op de persconferentie woensdagavond was veelbetekenend. Hij is er meer en meer van overtuigd dat Vincent Kompany (31), ondanks alle tijd en aandacht die de medische staf aan hem besteedt, de zware belasting nog moeilijk aankan. Zoals op Newcastle ook bleek: twee wedstrijden in een kort tijdsbestek zijn er te veel aan voor zijn spieren. Vraag is dan ook waarom Guardiola op een koude winteravond zijn risicopatiënt toch opstelde?

Kompany meldde zich gisteren bij Manchester City voor verdere onderzoeken. Op het veld kwam hij niet. Het dokterskabinet van de vermaarde Catalaanse chirurg Ramón Cugat, meer bepaald spier- en peesspecialiste Marta Rius, zal voor opheldering moeten zorgen.

In 2017 miste hij 37 van de 56 wedstrijden van Man City omwille van fysiek leed. In 2016 was de balans nog zwaarder, toen speelde hij er slechts 15 van de 60. Die lijn trekt zich door bij de nationale ploeg. Kompany speelde deze zomer drie interlands. Voor de vorige moeten we al terug naar oktober 2015.

Belgische ex-internationals twijfelen
Beeld Getty Images

De afgelopen twee jaar zijn verschillende pistes onderzocht die de aanleiding zouden kunnen vormen voor de aanhoudende kuitproblemen, maar de juiste oorzaak, noch de kuur is niet gevonden. Is het stress? Is het littekenweefsel? Is hij conditioneel niet klaar? Pruttelt het immuunsysteem tegen? Of is het gewoon op? Van een afstand volgt bondscoach Roberto Martínez het dossier met interesse. Hij hoopt nog altijd op een fitte Kompany, straks in Rusland. Maar kun je nog op hem rekenen?

Open kaart spelen

Ex-internationals Marc Degryse, Franky Van der Elst en Wesley Sonck zien het somber in voor Rusland, komende zomer. "Dit is eigenlijk geen verrassing meer", zegt Van der Elst. "Je hoort elke keer weer: nu is het in orde. Dan denk je dat hij opnieuw vertrokken is, maar het gaat toch weer mis."

Sonck snapt niet dat Kompany woensdagavond tegen Newcastle al na één minuut aangaf dat er iets mis was. “Dan moet hij dat toch bij de opwarming gevoeld hebben? Het is jammer, maar is hij wel eerlijk met zichzelf en de club? Het is nog altijd de speler die beslist. Op een gegeven moment voel je dat toch aan.” Degryse: “Tegen Nederland hield hij het na de opwarming al voor bekeken. De enige conclusie die ik kan maken, is dat hij het zelf niet aanvoelt. Trouwens, ik vond hem in de vorige match tegen Bournemouth al niet soepel lopen. Hoe hij toen naar de bal ging, dat was niet normaal. Hij hield zich in, speelde met de handrem op. De maand januari kan hij alweer vergeten. Zijn hele lichaam zit niet meer goed in elkaar na alles wat hij heeft meegemaakt.”

Een spierscheur is het niet, denkt Sonck. “Dan stap je niet zo vlot van het veld. Ik denk zelfs niet dat het een verrekking was.”

Spieren worden steeds korter door de littekens. Hoe korter de spieren, hoe gevaarlijker het wordt. “In het lichaam van Kompany is er al zoveel gebeurt, dat kan niet anders dan opspelen. Hij compenseert dat en zo komt het iedere keer terug”, stelt Degryse, die vindt dat Kompany open kaart moet spelen over zijn blessures. “Nu hebben we er altijd het raden naar. Ik snap dat die clubs het medisch geheim inroepen om de waarde van jonge spelers niet te laten zakken, maar Kompany is 31 en een uitzonderlijk geval. Hij heeft altijd leuke tweets over de geschiedenis en wil de wereld verbeteren, maar over zijn kuitblessure is een kleine informatie te veel gevraagd. Hij zou ons beter eens informeren. Dan weten we of we nog op hem kunnen rekenen.”

'Hij zou ons beter eens informeren. Dan weten we of we nog op hem kunnen rekenen'
Marc Degryse

Guardiola is hier ook niet blij mee, zegt Sonck. Man City speurt intussen al naar een vervanger voor Kompany.

Vier Duivels voor drie plaatsen

Het wordt straks hoe dan ook een vervelende keuze voor Martínez. "Als Kompany de laatste twee of drie maanden speelt, dan neemt hij hem toch mee", denkt Van der Elst. "Dat zou logisch zijn, maar het blijft een risico. In je achterhoofd weet je dat het zomaar gedaan kan zijn en dat is ambetant. Je mag niet op hem rekenen."

Sonck: “Ik vond dat Vermaelen het goed verwoordde. Op een gegeven moment moet je vrede nemen met je niveau en dat proberen aan te houden. Niet denken dat je door te trainen en te blijven trainen nog beter kunt worden. Maar als je ambitieus bent natuurlijk…”

En zelfs als Kompany speelklaar geraakt voor het WK, is het niet zeker dat hij speelt, meent Degryse. Dan zijn ze met vier voor drie defensieve posities: Vermaelen, Vertonghen, Alderweireld en Kompany. Van der Elst: “Dan valt Vermaelen of Vertonghen af.” Sonck: “Wat doe je dan met Meunier? Die moet ongeveer de topschutter van de ploeg zijn en dat vanaf zijn positie.” Degryse: “Eigenlijk is dit een overbodige discussie. Kompany én Vermaelen tegelijk blessurevrij, vergeet het. Kompany houdt het geen zeven wedstrijden in vier weken vol. Als hij straks fit is, je laat hem de voorbereidende wedstrijden op het WK spelen en dan valt hij uit tegen Panama of Tunesië, dan sta je daar. Dan moet een andere speler depanneren en is het weer zoeken. Zoveel matchen in een korte tijd, hij kan dat niet meer.”

‘Kompany houdt het geen zeven wedstrijden in vier weken vol’
Marc Degryse

Modelprof Kompany zal er wel alles aan doen om fit te zijn: een eigen diëtiste, preventieve oefeningen, veel werk buiten de uren. Vandaar dat de nieuwe kwetsuur op Newcastle zo hard aankwam. Alsof alle revalidatiewerk weer voor niks is geweest.

Kompany gaf in het verleden regelmatig aan dat hij niet de makkelijkste klant is. Zijn eigen wil, zijn attitude om altijd de strijd aan te gaan met tegenslagen en de limieten op te zoeken. Zelfs na meer dan veertig blessures in zijn carrière vindt hij moeilijk de handrem. "Als iets mij ongeluk brengt, zoek ik het opnieuw op om te zien of het noodlot weer toeslaat", vertelde hij begin dit jaar. "Ze moeten mij altijd afremmen. Dat is de reden waarom ik duizend-en-een littekens heb, meestal door eigen toedoen."