Fraude met rusttijden in vrachtwagens haast niet op te sporen

In verschillende vrachtwagens van Vlaamse transportbedrijven is sjoemelsoftware geïnstalleerd, om fraude te plegen met de verplichte rijen rusttijden van chauffeurs.

wer

“Bij een controle in de omgeving van Brugge is in 6 van de 17 gecontroleerde vrachtwagens pas na lang zoeken sjoemelsoftware gevonden”, zegt arbeidsauditeur Filiep De Ketelaere. “We hebben de gecontroleerde vrachtwagens half moeten ontmantelen om het bakje met de sjoemelsoftware te vinden. Bij een gewone politiecontrole kan die fraude onmogelijk worden vastgesteld.”

De politie controleert via de tachograaf, een toestel dat in de stuurcabine van elke vrachtwagen zit, of de chauffeur de rij- en rusttijden heeft gerespecteerd.

Fraude met die tachograaf is al jaren een probleem, maar de politie kon die fraude meestal makkelijk opsporen. Vandaag is dat dus een pak moeilijker geworden.

“We hebben de vrachtwagens uit ons onderzoek weggesleept naar een garage en ze urenlang onderzocht”, zegt De Ketelaere. “Het is niet mogelijk om dat elke dag te doen. Er moeten daarom dringend beter beveiligde tachografen komen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER