© ema

Buurtbewoners blijven opvallend kalm bij definitieve sluiting asielcentrum

Minder dan één jaar nadat de eerste vluchtelingen aankwamen op de NAVO-legerbasis van Weelde in Ravels, gaat het noodopvangcentrum alweer dicht. Eind november moet het kamp ontruimd zijn. De omwonenden blijven er opvallend kalm bij.

Eddy Meulemans

Toen eind vorig jaar de asielcrisis in alle hevigheid losbarstte in ons land en er plots overal opvangplaatsen te kort waren, besliste de federale regering om een tijdelijk noodopvangcentrum voor 500 vluchtelingen in te richten in Ravels. Op de oude NAVO-basis van Weelde werden daarvoor 125 containers aangevoerd door het Rode Kruis.

Zowel het gemeentebestuur als de omwonenden reageerden met gemengde gevoelens op de plotse uitbreiding van de lokale dorpsgemeenschap met honderden Syriërs, Afghanen, Irakezen en andere nieuwkomers. Velen hadden ook schrik: ze vreesden straatlawaai, zwerfvuil en criminaliteit. “Of ik nu blij ben dat straks alles achter de rug is? Niet echt”, zo reageert burgemeester Walter Luyten (CD&V) van Ravels. “Ik ben vooral trots dat we op een serene manier, samen met de lokale bewoners, ons eigen kleine steentje hebben bijgedragen in de opvang van al die toegestroomde vluchtelingen. Wij hebben dit echt wel goed gedaan.”

Volgens de burgemeester en de buurtbewoners is de gevreesde overlast uitgebleven.

Lees het hele verhaal donderdag in Gazet van Antwerpen - editie Kempen

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER