Waarom we 'stukjes' in ons eten zo vies vinden
Heb jij ook als volwassene nog steeds de gewoonte om enkel yoghurt 'zonder stukjes' te eten? Word je lichtjes ongemakkelijk als er ondefinieerbare brokjes in dat kerstdessert zitten? De verklaring zit hem niet in kinderachtig gedrag, wel in de structuur van voedsel, die minstens even belangrijk is als de smaak.
Een pak koekjes dat al drie weken open is. Een zacht geworden wortel, die al zijn knapperigheid verloren heeft. Een melige appel, veel zachter dan we verwachten bij een eerste hap. Wie er even over nadenkt, beseft dat ook de structuur van eten even belangrijk is als de smaak ervan.
Appelen en peren
Sterker nog: zonder structuur is het veel moeilijker om te identificeren wat er precies op je tong ligt. Een studie van het Amerikaanse Duke Medical Center liet proefpersonen blind proeven van gepureerde papjes van groente, vis en vlees. Slechts in 40% van de gevallen konden zij raden wat ze aan het eten waren. Een Australische studie met hetzelfde opzet kwam tot gelijkaardige resultaten. Puree van sla werd aangezien voor kool, komkommer, avocado, spinazie en wortel. Appel werd als peer geïnterpreteerd, en ook lam en cottage cheese bleken erg moeilijk te herkennen in gepureerde vorm.
Angst voor besmetting
Dat de structuur van voeding dus minstens even belangrijk is dan de smaak, bewijzen deze experimenten. Het verklaart ook waarom kinderen hun neus ophalen voor fruityoghurt met stukjes fruit in, maar zelfs volwassenen kunnen dit nog steeds niet lekker vinden. Onderzoekers vermoeden dat het mogelijk is terug te brengen op ons overlevingsmechanisme, dat we aan de evolutie hebben overgehouden. Smaakt voedsel niet zoals we verwachten of vinden we onherkenbare brokjes of stukjes terug? Doordat we niet weten wat we eten, zijn we liever extra voorzichtig. "Stukjes horen voor ons gevoel niet thuis in een homogene substantie zoals yoghurt, legt eetonderzoeker en psycholoog Chantal Nederkoorn van de universiteit van Maastricht uit aan Quest. Dat zou kunnen duiden op besmetting of viezigheid. Deze theorie wordt vaker in de wetenschap geopperd. Maar het is niet bewezen."
Moeilijke texturen
De theorie van de Pools-Amerikaanse voedselwetenschapper Alina Szczesniak, die jaren onderzoek deed naar texturen, klinkt nog anders. We willen het voedsel in onze mond makkelijk kunnen controleren, vermoedt zij. Krijgen we dan eten met een moeilijke textuur op ons bord - zoals bijvoorbeeld brokjes - dan zijn we bang om te gaan kokhalzen of te stikken, zelfs heel onbewust. Daarenboven zijn we ook bezig met hoe we eten, en wil je aan tafel liever niet beginnen hoesten of dingen uit je mond laten vallen. Daarom dat we "moeilijk" eten onbewust sneller laten staan. Bewezen of niet, met deze argumenten is meteen het perfecte excuus aangeleverd om ook als volwassene nog schaamteloos de aanvraag te doen voor "yoghurt zonder stukjes". Graag gedaan.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Wel de smaak, niet de tranen: ‘Sunions’ zijn de allereerste uien op aarde waarvan je niet moet huilen
-
PREMIUM
Feestmaal on a budget? Topchefs Sergio Herman, Yotam Ottolenghi en Seppe Nobels delen 6 betaalbare toprecepten
-
HLN Shop
Op safari in de Benelux: vijf zinderende ervaringen om na te jagen
Hou je van natuur en avontuur, staat een safari vermoedelijk hoog op je bucketlist. Geen tijd/budget om af te reizen naar Afrika? Het perfecte plan B bevindt zich net over de grens, in Hilvarenbeek: in de Beekse Bergen onderneem je een safari met alles erop en eraan zonder op het vliegtuig te moeten stappen. HLN Shop geeft een checklist mee van wat je niet mag missen op je Nederlandse dan wel Afrikaanse safaritocht. -
-
Independer
De waarde van je inboedel fout ingeschat? Dan riskeer je een financiële aderlating bij brand of diefstal
-
Lidl
Mag het wat meer zijn? Aan deze gegrilde oesters kan niemand weerstaan
Klassiekers zijn er om gekoesterd te worden, en daar is de oester er één van. Met dit feestelijke hapje geef je je apero net wat meer cachet. Geen parels, wel een heerlijke combinatie van de zilte smaak van oesters met een laagje van paprika, peterselie en, jawel, wodka. Slurp! -
Ibericoham-, shiitake- of kreeft? Op Internationele Krokettendag kan je deze originele soorten bestellen
Krokant, smakelijk, veelzijdig: bij zondagse kost horen kroketten, en welk beter moment om jezelf te trakteren op de verwennerij dan vandaag, op internationale krokettendag? Een kaas- of garnaalkroket smaakt altijd, maar wij tonen je versies van het gefrituurde hapje die je vast nog niet kende, en waar je ze kan bestellen. -
Gezonde ‘Green Goddess Salade’ verovert TikTok: dit is het recept
-
Jobat
Ontslag gekregen of genomen: op welke werkloosheidsuitkering kan je dan rekenen?
-
Katerproof: pasta op een stokje, cloud bread en 4 andere TikTokrecepten die je in een wip op tafel zet
De ene na de andere voedseltrend ging het voorbije jaar viraal dankzij videoplatform TikTok. Koken is er zelfs zo’n hit, dat de makers van de app in maart 2022 ‘TikTok Kitchen’ lanceren: een delivery service die de hotste Tiktok-foodtrends aan huis bezorgt. Helaas enkel in Amerika, dus hier zal je je virale hap nog zelf in elkaar moeten boksen. Wij lijsten 6 recepten op. -
Lidl
Zon op je bord: gegrilde kippenhaasjes met rijst-bonensalade
Wat heb je nodig? (voor 4 personen) 600 g kippenhaasje 1 ui, gesnipperd 2 el geraspte verse gember 1 chilipeper, fijngehakt 1 el garam masala sap van 1/2 limoen 2 el sojasaus olijfolie peper en zout Voor de rijstsalade: 1 rode ui, gesnipperd 200 g verse ananas, in blokjes 200 g witte rijst 200 g rode kidneybonen, gespoeld, uitgelekt 3 el fijngehakte munt -
Lidl
Hartverwarmende winterkost: varkenshaasje met pasta en mosterdsausje
5 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerDIRK JULIUS VANDESSEL
Mike De Coster
paul piens
Paul De Mol
Diane Bernaerts