© Karel Hemerijckx

© Karel Hemerijckx

thumbnail: null
thumbnail: null

Infoavond moskee Koersel vroegtijdig stopgezet

120 inwoners van Koersel zijn gisteravond opgedaagd tijdens de infoavond over de komst van het Islamitisch Cultureel Ontmoetingscentrum met moskee in villa La Finesse op de Koerselsesteenweg in Beringen. De infoavond werd voortijdig stopgezet nadat een van de aanwezigen een hartstilstand kreeg. Buurtbewoner André Poelmans zal juridische stappen ondernemen tegen de stad.

Roger VANHOUDT/Nele ACHTEN

De vzw Islamitisch Cultureel Ontmoetingscentrum heeft de optie gelicht op de aankoop van villa La Finesse op de Koerselsesteenweg in Beringen. Bedoeling is om daar een ontmoetingscentrum met moskee in te richten. De buurtbewoners zien dat allemaal met lede ogen gebeuren. De infoavond, georganiseerd door de stad, moest de naaste buren informeren over de plannen van de vzw rond de inbedding van de Tawheed-moskee.

Nourredine Barka en Youssef El Ballata van de vzw Islamitisch Cultureel Ontmoetingscentrum wilden enkel zaken duidelijk stellen. “We hebben geen steun uit Saoedi-Arabië ontvangen. De brief die een buurman heeft rondgestuurd, heeft ons erg gekwetst. Wij wonen in Koersel, niet in Molenbeek waar wij volgens hem thuishoren. En overlast? Alleen tijdens het vrijdaggebed is er wat meer volk. In een heel jaar zijn er twee islamitische feestdagen die amper een uur duren. Waar hebben we het dan over? Als we zo blijven verder gaan, zal die haat er blijven. Als er dialoog is, is altijd een oplossing mogelijk.”

Voortijdig stopgezet

De infoavond moest voortijdig worden stopgezet omdat iemand in het publiek een hartstilstand kreeg. Het toegesnelde MUG-team had een half uur nodig om de man te reanimeren. De burgemeester besliste daarop om de laatste vragen op een latere datum af te handelen.

Rechtzaak

Buurtbewoner André Poelmans denkt er intussen over na om juridische stappen te ondernemen tegen de stad. "Ik heb enkele juristen geraadpleegd om te kijken wat we kunnen doen. Ze beweren al 20 jaar een vereniging te zijn, maar nu willen ze erkend worden als moskee. Dat betekent dat ze eigenlijk niet kunnen blijven, want op het plan van de ruimtelijke ordening is het gebied ingekleurd als woongebied. Een crèche of jeugdbeweging zou er ook niet mogen komen, waarom een moskee dan wel?"

Poelmans hoopt alvast dat de moskee er niet komt, want anders zal hij verhuizen. "Ik heb dat eens uitgerekend. Het aantal (toekomstige) leden dat ze opgeven op de officiële papieren, zal zorgen voor ongeveer 200 auto's. Dat betekent dat ze 1,5 m² zullen hebben per auto. Net genoeg om allemaal met de kruiwagen te komen."

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer