Het kraandrama in Nieuwpoort: na de ravage, de miljoenenclaims

© Foto’s: Kurt

© Foto Kurt

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

De ravage die de omvergeblazen kraan in Nieuwpoort heeft veroorzaakt, krijgt een lange nasleep. Niet alleen omdat het gerechtelijk onderzoek naar de precieze oorzaak enkele maanden zal duren. Nadien volgt nog een verzekeringskwestie met schadeclaims die ­wellicht in de miljoenen zullen oplopen.

Marc Klifman

Het parket in Veurne kreeg de voorbije dagen al een 25-tal tips binnen van mensen die mogelijk nuttige informatie hebben voor het gerechtelijk onderzoek. Het gaat onder meer om getuigenissen over de stand van de kraan kort voor het ongeval. Ook is bij het gerecht interessant beeldmateriaal binnengekomen, dat nu volop wordt onderzocht. “Tussen de informatie zitten enkele pertinente zaken die opvallen over de stand van de kraan”, zegt Filiep Jodts van het Veurnse parket. Over de eerste bevindingen van de precieze oorzaak van het kraandrama wil het parket zich nog niet uitspreken. Er is een deskundige aangesteld – een ingenieur, ­gespecialiseerd in zware ongevallen – om alles nauwkeurig te onderzoeken.

Geplooid

Vrijdag werd de kraan met snij­branders in stukken gesneden. Alle brokstukken werden naar de leger­kazerne in Koksijde overgebracht, waar de deskundige nu zijn onderzoek voortzet. “Er zal onder meer ­bestudeerd worden hoe het ijzer geplooid is en hoe de val precies is kunnen gebeuren”, zegt Jodts. “De eigenaar zal ondervraagd worden en de deskundige bekijkt alle getuigenissen in het dossier om die te toetsen aan zijn eigen onderzoek.”

© Foto Kurt

Verwacht wordt dat het onderzoek nog maanden zal aanslepen. Het is van cruciaal belang om uit te klaren wie of wat verantwoordelijk is, want er volgt zonder twijfel nog een serieuze verzekeringskwestie met schadeclaims die volgens specialisten tot in de miljoenen kunnen ­oplopen. “Als je te maken hebt met zware ongevallen als deze waarbij er lichamelijke letsels zijn en zware schade aan gebouwen, dan spreken we over hoge bedragen en is het te hopen dat de aansprakelijke partij(en) zich voor navenante bedragen heeft laten ver­zekeren”, zegt Wauthier Robyns van beroepsvereniging Assuralia.

Veel gedupeerden

De bewoners van wie het appartement vernield is, zullen in eerste ­instantie beroep kunnen doen op hun brandverzekeraar wegens storm­schade. Maar er zijn nog veel meer ­benadeelde partijen, zoals het slachtoffer, de eigenaars van de auto’s die beschadigd raakten, de stad Nieuwpoort en het bouwproject dat in de steigers stond maar door het ongeval serieuze vertraging oploopt. “Alle ­partijen en hun verzekeringsmaatschappijen zullen hun schade moeten begroten en een claim indienen bij de aansprakelijke. Maar als er finaal een gedeelde aansprakelijkheid blijkt, kan dat voor veel discussie zorgen”, aldus Robyns.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen