Gent weigert bouwvergunning Vandemoortele: “Andere steden bieden ons een warmere ontvangst aan”

© fvv

Een ‘Food Experience Center’ waarnaar heel Europa komt kijken. Dat wil het voedingsbedrijf Vandemoortele bouwen op de gronden van de huidige vestiging naast de Ghelamco Arena. Maar Stad Gent weigerde de bouwvergunning omdat het voedingsbedrijf te veel parkeerplaatsen wil. Zonder compromis overweegt het bedrijf een vertrek uit Gent.

Jan Claeys

Vandemoortele is gespecialiseerd in de productie van oliën, vetten en diepgevroren bakkerijproducten en heeft momenteel twee vestigingen in Gent: in de Moutstraat naast de fly-over (B401) en tegenover het stadion van AA Gent. Maar het bedrijf met 5.000 werknemers en ook vestigingen in Izegem, Eeklo, Seneffe, Ghislenghien en in 12 landen wereldwijd, wil zich in Gent centraliseren.

“We willen op ons terrein van 20.000 vierkante meter nabij de Ghelamco Arena een Food Experience Center bouwen”, zegt algemeen secretaris Dirk Durez. “Het is een project van 14 miljoen euro. Onze diensten zullen er worden gecentraliseerd en al onze internationale klanten zullen er kennismaken met onze innovaties.”

“Verrassing”

Iedereen heeft wel een fles olie of een pot mayonaise van Vandemoortele in de kast, en de bakkerijproducten worden verkocht aan grote internationale concerns zoals Lidl, Aldi, Starbucks en Ikea.

Met het nieuwe centrum zou Vandemoortele voorts een grote klant zijn voor het hotel dat momenteel wordt gebouwd aan de andere kant van de Ghelamco Arena.

Vandemoortele diende een bouwvergunning in. Het openbaar onderzoek genereerde geen bezwaren maar het stadsbestuur weigerde de vergunning omdat de voedingsproducent meer dan vierhonderd parkeerplaatsen wil en dat ziet de Stad niet zitten.

“Die weigering was voor ons een verrassing”, zegt Dirk ­Durez. “De Stad wil ons tegemoetkomen met busverbindingen maar het aantal parkeerplaatsen dat ze wil goedkeuren (150, nvdr.) is voor ons te weinig.”

Vandemoortele hoopt tot een overeenkomst te komen, maar een vertrek uit Gent is niet uitgesloten. “We zijn internationaal actief. Voor een bedrijf als het onze zijn er in België altijd verschillende scenario’s. We hebben begrip voor de mobiliteitsproblemen, maar het is wel zo dat er veel steden zijn die ons een warmer onthaal aanbieden.”

Stad blijft praten

Stad Gent zegt alvast inspanningen te willen doen om Vandemoortele in Gent te houden. Bevoegd schepen Sven Taeldeman (SP.A): “Vandemoortele is een Vlaamse KMO, een bekende vaste waarde en een stevige werkgever. Uiteraard willen we dat het bedrijf in Gent blijft en in onze stad wil investeren. Maar we moeten als Stad wel zorg dragen voor de mobiliteit in het zuiden van Gent. En we willen daar nog meer economische ontwikkeling. We moeten zien waar we elkaar kunnen vinden. Intussen ontvingen we gunstige signalen van het bedrijf in verband met duurzame mobiliteit. We hopen dat Vandemoortele snel een nieuwe bouwaanvraag indient.”

Taeldeman zegt ook dat de Stad zelf een extra inspanning wil doen op plaatsen waar De Lijn tekortschiet. “We doen dat elders in de stad al met shuttlebusjes.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen