Direct naar artikelinhoud
Klimaatopwarming

President Trump relativeert klimaatopwarming: "VS kunnen wel wat global warming gebruiken"

Een voetganger wandelt langs de Chicago River in Chicago. Ook hier zakt het kwik ver onder nul.Beeld AFP

Canada en het noorden van de VS maakt zich op voor een ijskoude jaarwisseling. Op sommige plekken is het -36 graden Celsius. Op bepaalde plaatsen in Canada is het kouder dan op de Noordpool. De ideale gelegenheid voor Amerikaans president Donald Trump om een 'global warming'-tweetje de wereld in te sturen.

Nu de VS geteisterd worden door een strenge winter, vindt president Trump dat het land "wel wat klimaatopwarming kan gebruiken". Dat schrijft hij in een tweet op zijn persoonlijke account. In dezelfde tweet klopte hij zich ook nog eens snedig op de borst dat de VS zich uit het klimaatakkoord hebben teruggetrokken. Want de Verenigde Staten - "en geen enkel ander land" - zouden er volgens hem uiteindelijk "biljoenen dollars" voor moeten neertellen.

Twitter bericht wordt geladen...

Het is uiteraard niet voor het eerst dat de president op Twitter zijn klimaatscepticisme laat zien. Meer nog, afgeven op de klimaatopwarming, die hij ooit "een leugen van de Chinezen", heeft genoemd, is voor zijn Twitter-repertoire een terugkerend thema en Trump doet het elke keer als er een winterprik de kop opsteekt. Een dikke vijf jaar geleden tweette hij bijvoorbeeld al dat er nood was aan klimaatopwarming omdat het vroor in New York.

Furieus

Klimaatwetenschappers hebben ondertussen al furieus gereageerd op Trumps tweet via andere kanalen. Matthew Engeland noemt de opmerkingen van Trump in de Britse krant The Guardian bijvoorbeeld "een domme misvatting" van de manier waarop het klimaat van de aarde werkt.

"Niemand heeft ooit gezegd dat de winter zou verdwijnen door de klimaatopwarming", zegt hij. "Maar de winter is veel milder geworden en er zijn veel meer extreem warme dagen dan extreem koude. Klimaatopwarming wordt niet omgekeerd door een paar ongewoon koude dagen in de VS."

'Niemand heeft ooit gezegd dat de winter zou verdwijnen door de klimaatopwarming'
Klimaatwetenschapper Matthew Engeland

Ook zijn er al vragen gerezen bij de kostprijs die Trump noemt voor het Klimaatakkoord. In april zei hij inderdaad dat het akkoord de VS 2,5 biljoen dollar zou kosten. Maar de studie die als bron zou dienen voor dat cijfer komt van een conservatieve denktank en beslaat 18 jaar. Volgens de niet-politieke website factcheck.org zou het bedrag in werkelijkheid lager kunnen liggen.

Records

Wat zeker klopt is dat het extreem koud is in het noordoostelijke deel van de VS. In New Hampshire, waar het kwik daalde naar -36,6 graden Celsius werd een nieuw kouderecord gemeten en reddingswerkers zijn in een aantal staten ook de baan op gestuurd om mensen te redden die door de sneeuw vast kwamen te zitten in hun huis. Hier en daar duiken ook berichten op over mensen die zijn doodgevroren, maar het is nog niet bekend hoeveel slachtoffers dit extreme weer momenteel al heeft gemaakt.

Een einde aan de ellende is ook niet meteen in zicht. In New York, Philadelphia en de regio New England is het nu al 17 graden onder nul en blijft het tot na de jaarwisseling zo koud. Op veel plekken wordt de komende week nog meer sneeuw verwacht.

Ook al zorgen deze temperaturen voor een uiterst zware winterprik, toch is 2017 nog steeds op weg om een van de meest warme jaren in de Amerikaanse geschiedenis te worden. En wat president Trump op Twitter ook beweert, daar zit de klimaatopwarming wel degelijk voor iets tussen.