Zuurgooier riskeert maximumstraf, slachtoffer eist half miljoen euro

© BELGA

Het parket heeft 20 jaar cel geëist tegen Jelle Frenken, de 41-jarige Nederlander die Marina Tijssen (53) in februari 2015 aanviel met zwavelzuur. Het slachtoffer eist een voorlopige schadevergoeding van ongeveer een half miljoen euro van haar aanvaller.

Guy Stevens

© rr

De 41-jarige Frenken overgoot Marina Tijssen op 20 februari 2015 met zwavelzuur in de Delhaize in de Antwerpse Museumstraat. De 53-jarige vrouw werkte er als poetsvrouw en Frenken was toen al maanden de winkelketen aan het afpersen door te dreigen met een dergelijke aanval.

“Je hoeft geen kernfysicus te zijn om te weten wat de gevolgen van een dergelijke aanval zouden zijn”, pleitte meester Luyckx. “Elk redelijk mens moest dat weten. Meneer Frenken zegt nu wel dat hij niet wist dat de gevolgen zo erg zouden zijn, maar hij is een zeer verstandig persoon, die de gevolgen van zijn daad perfect rationeel kon inschatten en dus perfect wist wat hij deed. De artsen zijn ook zeer duidelijk geweest: zonder snelle tussenkomst had mijn cliënte die aanval niet overleefd, en zelfs na die snelle tussenkomst heeft ze dagenlang in levensgevaar verkeerd.”

© if

De burgerlijke partij vroeg dan ook om Frenken schuldig te verklaren aan poging tot moord en eiste een materiële en morele schadevergoeding van ongeveer een half miljoen euro.

Meester Luyckx pleitte ook voor warenhuisketen Delhaize, die een schadevergoeding van 2 miljoen vraagt. “De keten heeft door de feiten een aanzienlijk omzetverlies geleden en heeft zware investeringen moeten doen in beveiliging”, aldus de advocaat.

Foto’s gezocht

Voor hij Tijssen overgoot met zwavelzuur heeft Frenken op internet foto’s gezocht van slachtoffers van dergelijke zuuraanvallen. Die foto’s stuurde hij ook naar Delhaize om zijn dreigementen kracht bij te zetten. Dat heeft de 41-jarige man bekend op de Brusselse correctionele rechtbank.

“Ik las iets over een man die warenhuisketen Albert Hein had afgeperst en dacht: dat is ook een manier om aan geld te geraken”, verklaarde Frenken donderdag. “Ik ben dat plan beginnen uitwerken en ben zo op het systeem met de prepaid-kaarten van Delhaize gebotst. Ik vertelde mijn familie dat ik naar Barcelona vertrok en begon e-mails te sturen naar Delhaize om geld te eisen. Daarin dreigde ik met een aanval met zwavelzuur omdat ik wilde dreigen met iets vreselijks. Ik dacht dat ze dan wel zouden betalen.”

Frenken eiste eerst 150.000 euro, waarmee hij hoopte in Spanje een nieuw leven te beginnen, maar besefte naar eigen zeggen dat hij nooit dat bedrag zou krijgen en hoopte 40.000 euro te krijgen.

Niet aangegeven

“De onderhandelingen liepen vast,” ging de man verder, “en ik begon op internet foto’s te zoeken van slachtoffers van zuuraanvallen. Ik zocht op de termen “zuuraanval” en “acid attack”. De mensen op die foto’s zagen er erg verbrand uit. Ik dacht dat als ze die foto’s zagen, Delhaize wel zou betalen. Na de foto’s kwamen de onderhandelingen weer op gang en betaalde Delhaize. In december en januari werd er geld gestort maar nadien weigerde Delhaize verder te betalen. Ze stuurden mij ook een foto waarop ik stond terwijl ik geld afhaalde en zeiden dat ik me moest aangeven bij de politie maar ik vond die foto niet duidelijk en gaf me niet aan.”

Frenken verbleef dan een tijd in Nederland en vervolgens twee weken op een parkeerterrein in Antwerpen. Omdat hij op een nieuwe mail naar Delhaize geen reactie kreeg, voerde hij de druk op.

“Ik stuurde een tweede mail en gaf ze 24 uur om te betalen, anders zou ik een zuuraanval plegen”, zei de man. “Ik was wanhopig, ik had al een paar dagen niet gegeten. Ik ben dan in een winkel gootsteenontstopper gaan halen en heb een beetje uitgetest op mijn been. Dat deed niet veel pijn. De volgende ochtend heb ik in de buurt van die Delhaize rondgehangen tot er iemand opdaagde. Die mevrouw heb ik dan met de gootsteenontstopper overgoten. Ze begon te gillen en ik rende weg.”

Volgens Frenken wist hij niet dat de gevolgen van zijn daad zo ernstig zouden zijn. “Bij het zien van die foto’s heb ik niet nagedacht over de gevolgen”, klonk het. “Dat waren foto’s van een zware zuuraanval en ik gebruikte alleen gootsteenontstopper. Ik wist wel dat het slachtoffer verbrand zou raken, maar niet zo erg. Ik vind het verschrikkelijk wat er gebeurd is.”

Na de zuuraanval betaalde Delhaize nog een som geld, maar uiteindelijk werd Frenken in de nacht van 5 op 6 maart 2015 door de Franse politie opgepakt.

20 jaar cel

Het Brusselse parket heeft donderdag een gevangenisstraf van 20 jaar geëist tegen Frenken. Het parket vroeg ook dat de man voor 15 jaar zou ter beschikking worden gesteld van de strafuitvoeringsrechtbank. “Meneer Frenken is een zeer gevaarlijk persoon en het recidivegevaar is bij hem ook uitzonderlijk groot”, zei parketsubstitute Jennifer Vanderputten.

“Bij de eerste mail die Frenken naar Delhaize stuurde, zat al een foto van Patricia Lefranc, de vrouw die door haar ex-partner overgoten werd met zwavelzuur”, zei de parketsubstitute. “Dat was een duidelijk dreigement dat hij zijn aanval tegen het gelaat van zijn slachtoffer zou richten. Hij heeft ook van meet af aan gesproken over zwavelzuur en had ook van meet af aan de bedoeling zwavelzuur te gebruiken. Frenken kende ook de gevolgen van een dergelijke aanval.”

Gevaarlijkste soort

De man gebruikte ook niet zomaar om het even welke soort gootsteenontstopper maar de zwaarste en meest gevaarlijke soort, aldus het parket. “Uit zijn manier van handelen, uit de keuze van het gebruikte product en uit de keuze van het lichaamsdeel waarop hij zijn aanval richtte, blijkt dat Frenken zeer goed wist dat zijn aanval dodelijk kon zijn en dat hij dat ook aanvaard heeft.”

Het parket vroeg dan ook om de man schuldig te verklaren aan poging tot moord en eiste de zwaarst mogelijke celstraf en de zwaarst mogelijke terbeschikkingstelling.

“God weet wat hij nog had gedaan, als hij niet opgepakt was”, voegde substitute Vanderputten nog toe. “Bij zijn arrestatie bleek hij in bezit van een jachtmes, handboeien, een bivakmuts en vijf pakken snelbinders. Wat hij daarmee van plan was, is nooit echt duidelijk geworden.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen