Dieven aan de haal met… kerkuil Arthuur

© djr

© if

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Hoe, wie of waarom? Daar hebben Michelle en Dario voorlopig het raden naar. Toen ze donderdagochtend opstonden, was hun kerkuil Arthuur gestolen. Ze hadden het beest al twee jaar en plots is hun trouwe huisdier gestolen. “Voor het geld kan het niet zijn.”

Joerie Dewagenaere

Juwelen, een flatscreen of een wagen? Dieven hebben het meestal gemunt op iets dat blinkt, en dan nog liefst van de hoogst mogelijk waarde. Maar een vogel? Weinig inbrekers die een bivakmuts op het hoofd zetten om ergens zo'n gevleugeld huisdier weg te kapen.

Toch overkwam het Michelle Quartier en Dario Deleu uit Stasegem. Wanneer Michelle 's ochtends opstaat, begint ze aan haar vaste ritueel. Een muis uit de diepvries. Richting tuin en Arthuur, hun trouwe kerkuil. Klein probleem, echter. Arthuur is gaan vliegen.

Uitgebroken? Ontsnapt? “Zeker niet”, is het koppel zeker van zijn stuk. “Hij hing vast met drie ijzeren slotjes. Die kon hij onmogelijk kapotbijten. Als hij het leren riempje doorgebeten had, dan zou het slotje er nog hangen. Dat is echter niet het geval. Hij moet dus wel gestolen zijn.”

Kapotte camera

Een bizarre situatie. Michelle en Dario wonen in een uithoek van Stasegem. Als je er niet moet zijn, dan kom je er niet. Plus, met een drie meter hoge haag rond de tuin, kun je bijna onmogelijk weten dat ze een kerkuil bezitten. “Dat is niet alles. Een camera registreert alle bewegingen. Er moet nog maar een mot passeren, en we hebben ze op beeld. Net nu onze camera kapot is, komt een dief langs. Vreemd”, zucht Dario.

Het koppel had al Arthuur, een vrouwtje nota bene, al zo'n twee jaar in zijn bezit. Het was nog maar zes weken oud toen ze het beestje - toen nog een schattige bol dons - in hun bezit kreeg. Na twee jaar was de kerkuil hun trouwe vriend geworden. Dat hij nu weg is, kunnen ze nog niet begrijpen. “'s Winters slaapt hij normaal binnen, maar omdat de temperatuur redelijk hoog is lieten we hem buiten. Hadden we dat geweten”, klinkt het sip.

Het feit dat hij al twee jaar in hun bezit is, maakte hem wel makkelijker te stelen. “Arthuur is heel tam. 's Nachts vliegt en springt hij wel, maar met een veiligheidshandschoen kun je hem makkelijk meenemen.”

Kweken

Waarom iemand hun kerkuil zou stelen. Daar hebben ze eigenlijk het raden naar. “Het kan maar één iets betekenen. Ze zullen hem kort steken en kweken. Zonder certificaten kun je er anders niets mee doen. Voor de waarde moet je het alvast niet doen. Voor 150 à 200 euro kun je je al zo'n uil aanschaffen. Het onderhoud, dat kost wel geld.”

Misschien dan een buur die het beest beu is? Ook onmogelijk. “Niemand had er last van. Hij kon ook niet weg. Mijn zoon zou hem wel eens loslaten hier in de straat of aan de Gavers, maar dan waren de buren er als de kippen bij om het spektakel te aanschouwen”, vertelt Dario.

Weinig hoop

Het was overigens niet de eerste keer dat het koppel met booswichten te maken hebben. “De kooien van onze andere vogels werden al eens allemaal opengezet en ook vonden we al eens drie parkieten gedood terug”, getuigen de dierenvrienden.

Veel hoop om hun kerkuil terug te vinden koesteren ze niet. “Was hij weggevlogen, dan keerde hij zeker terug. Nu zou dat een klein mirakel zijn”, zegt Dario. “De politie weet er van en kijkt uit, maar veel meer dan dat en delen op sociale media kunnen we niet doen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen