Dieven stoppen ook met de feestdagen niet met werken: minstens zeventien inbraken in een nacht

© hsb

Al voor de zevende keer deze maand hebben dieven een gemeente uitgekozen om op één avond verschillende inbraken te plegen. Deze keer waren de inwoners van Oud-Heverlee de dupe, met een zevental inbraken in deelgemeenten Blanden en Haasrode. Ook in Jezus-Eik in Overijse werden in de nacht van donderdag op vrijdag minstens tien inbraken gepleegd. “Wij onderzoeken een link”, klinkt het bij politie en parket.

Hannelore Smitz

De dieven werken volgens een duidelijk stramien. Ze kiezen er één gemeente uit en beginnen hun rooftocht bij valavond, iets na 17 uur. Zo ook donderdag in Blanden. “We kregen één melding van een inbraakpoging in de Bierbeekstraat”, zegt korpschef Peter Vanhoyland van de politiezone VODI. “Daar drongen de dieven effectief binnen in woningen in de Diewegstraat, de Banhagestraat, de Lijsterstraat, de Kartuizerstraat en in Haasrode ook in de Milsestraat en de Dalemstraat. Een zevental inbraken in totaal. Maar de meldingen blijven binnenkomen, dus we zijn nog niet zeker of het daarbij blijft.”

Buren zelf op zoek naar dieven

De dieven bleven echter niet onopgemerkt. Een bewoonster van de Kartuizerstraat zag hoe er ingebroken werd bij haar buren. En rond 20 uur zag een bewoonster van de Naamsesteenweg hoe twee verdachte personen snel langs haar huis liepen, de Naamsesteenweg overstaken en daar verdwenen via een braakliggend stuk grond. Ze verwittigde onmiddellijk de politie, maar voorlopig zonder succes. De buurtinformatienetwerken ‘Banhagestraat’ en ‘Hoog-Blanden’ werden wel geactiveerd.

Via een sms kregen de ingeschreven buurtbewoners de vraag om mee uit te kijken naar twee verdachte personen met Oost-Europees uiterlijk van zo’n 35 à 40 jaar waarvan één kalende man, beiden met een kaki regenjas. Ook via de Facebookgroep ‘Ge zijt van Blanne, als ge...’ werd het bericht verspreid. Enkele buurtbewoners gingen daarop zelfs op wandel door het dorp op zoek naar de dieven. Ook de politie patrouilleerde de hele avond.

Doos pralines gestolen

Waar de dieven binnendrongen, gingen ze héél snel te werk. “Een volledige inventaris van wat er gestolen is, hebben we nog niet”, zegt de korpschef. “Maar het is duidelijk dat ze vooral zoeken naar dingen die ze snel kunnen meenemen.”

Zo werden er in de Banhagestraat bijvoorbeeld juwelen gestolen, en ook een doos pralines die klaarstond om mee te nemen naar een Nieuwjaarsfeest.

Eén bende?

In Jezus-Eik bij Overijse ging het om minstens tien woningen in de omgeving van het Schavei. Ook daar werden vooral juwelen en geld gestolen. Politie en parket zitten alleszins verveeld met de zaak. Na Scherpenheuvel-Zichem, Rotselaar, Tremelo, Wilsele en twee inbrakenreeksen in Aarschot is Oud-Heverlee nu al de zesde zwaar getroffen gemeente op één maand tijd, met daarnaast ook nog enkele alleenstaande inbraken.

Het parket bevestigt alvast dat er samen met de verschillende politiekorpsen onderzocht wordt of het gaat om één bende, maar wil daarover niet verder uitwijden zolang het onderzoek loopt. De verschillende politiezones roepen op om te zorgen dat het lijkt of er iemand thuis is.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen