Direct naar artikelinhoud
Nieuwjaarsnacht

Vuurwerk in Mechelen, Brugge en veel kustgemeenten afgelast, feestelijkheden in Brussel, Gent en Antwerpen gaan wel door

Aan het Casino Kursaal zijn vannacht geen vuurpijlen te zien.Beeld Visit Oostende

De overgang van oud naar nieuw zal gepaard gaan met forse rukwinden, die lokaal kunnen oplopen tot meer dan 80 kilometer per uur. Onder andere Oostende, Brugge, Middelkerke, Koksijde en Westende schrappen uit voorzorg het middernachtvuurwerk.

Het kan fors stormen op nieuwjaarsnacht. Het KMI vaardigt daarom in het hele land een 'code geel' uit voor de nacht van zondag op maandag en roept op om waakzaam te zijn. "We geven een gele waarschuwing voor rukwinden die een bepaalde waarde overschrijden", stelt het KMI. 

Vuurwerk

Die 'code geel' heeft ook invloed op de festiviteiten die vanavond en vannacht plaatsvinden. Zo wordt het nieuwjaarsvuurwerk in Oostende geschrapt. "We verwachten rukwinden tot 75 km/u en er is hoog water, waardoor het niet veilig is om het vuurwerk te laten doorgaan", zegt de politie aan VTM NIEUWS. 

Om het vuurwerk te vervangen, zal om middernacht een extra lichtshow gehouden worden in de Adolf Buylstraat, in het centrum van de stad. Oostende nodigt iedereen uit om onder de lichttunnel van 188 meter het nieuwe jaar in te zetten.

Ook in Brugge, Middelkerke en Westende gaat het nieuwjaarsvuurwerk niet door. 

In Brussel gaan de festiviteiten rond het Atomium wél door. Dat laat de Politie Brussel Hoofdstad Elsene via Twitter weten. Vanaf 22.30 wordt er met dans en muziek afgeteld naar middernacht, waarna een 17 minuten durend vuurwerkspektakel is gepland. Ook in Antwerpen gaat het vuurwerk gewoon door. "Maar als er felle rukwinden zijn, dan zullen de zwaarste vuurpijlen niet worden afgestoken", zegt Dirk Delechambre van de stad Antwerpen. Ondanks de minder goede weersomstandigheden kan de show dus toch plaatsvinden. Het vuurwerk wordt vanop een ponton op de Schelde afgevuurd. "De huidige windrichting zorgt ervoor dat de pijlen boven de Schelde blijven. Indien er om middernacht toch te veel wind opduikt, dan past de vuurwerkmaker de show aan door de grootste pijlen niet af te vuren", klinkt het bij de stad. 

In Gent gaat het vuurwerk ook door, maar de Gentse brandweer benadrukt de weersomstandigheden op de voet te volgen.

In Heist-op-den-Berg en in Lier is de toelating om vuurwerk af te steken voor zowel professioneel als niet-professioneel vuurwerk ingetrokken, gelet op de voorspelde rukwinden. Ook in Bonheiden en Rijmenam mag er geen vuurwerk worden afgestoken. De politiezone Bodukap (Bonheiden, Duffel, Sint-Katelijne-Waver, Putte) meldt via Twitter eveneens dat er geen vuurwerk mag worden afgestoken. 

In Mechelen wordt het vuurwerk afgelast. "Veiligheid primeert. Advies brandweer is glashelder: risico bij rukwinden van 80 km/u is te groot in historische binnenstad. De andere festiviteiten vinden wel plaats", tweet burgemeester Bart Somers. 

Twitter bericht wordt geladen...