Direct naar artikelinhoud
De Tijdloze

'Africa' van Toto eindigt op 37ste plaats in De Tijdloze van StuBru

'Africa' van Toto eindigt op 37ste plaats in De Tijdloze van StuBru
Beeld rv

Helaas, ondanks de verwoede pogingen om ‘Africa’ van Toto op 1 in De Tijdloze te stemmen, is het nummer pas op de 37ste plaats geëindigd. 

De Tijdloze, de eindejaarslijst van Studio Brussel met de beste platen aller tijden, bestaat sinds 1987, maar nooit eerder stond het nummer van Toto in de lijst. Onbegrijpelijk, vonden enkele vrienden uit Gent en Lokeren. Met een Facebook-pagina riepen ze luisteraars van Studio Brussel op om te stemmen op hun favoriete nummer.

“Er is bijna niemand die er níéts bij voelt”, vindt dj Nadiem Shah, een van de initiatiefnemers. “Het epische sfeertje, de inhoud en tekst, het ‘come together’ gevoel, het meme-gehalte, de meezingfactor. Alles klopt aan dat nummer.”

Hoog 'wauw sje wee'-gehalte

In een artikel in De Morgen, stipten ook andere dj’s en muzikanten de troeven van ‘Africa’ aan. De drumroll net voor het refrein, bijvoorbeeld. “Complete heroïek”, aldus Daan Stuyven. Volgens Jimmy Dewit (DJ Bobby Ewing) heeft het nummer een hoog 'wauw sje wee'-gehalte. “De hele dansvloer zingt mee, terwijl ze de tekst pas kennen vanaf 'away from you’.” 

Ook de stem van Toto-frontman David Paich is buitengewoon, vindt Kristof Michiels (DJ 4T4). “Weinig zangers kunnen het nummer aan, omdat Paich erg laag én verschrikkelijk hoog zingt.”

'De critici konden ons nooit smaken. Nu kan het publiek zijn stem laten gelden'
Toto-frontman David Paich

David Paich zelf zei vrijdag nog in deze krant blij te zijn met de aandacht. “Maar of ‘Africa’ de meest tijdloze song aller tijden is? Laat me niet lachen!” Wel is hij blij dat het publiek de critici nu eindelijk lik op stuk kan geven. “De critici konden ons nooit smaken. Méér nog: die hebben ons meestal rauw gelust. Nu kan het publiek zijn stem laten gelden, en bijten diezelfde critici hun tanden van frustratie stuk.”

Geen paard in de gang

Het is niet de eerste keer dat er massaal wordt opgeroepen om een bepaald nummer in De Tijdloze te stemmen. In 1998 werd er campagne gevoerd om ‘Er staat een paard in de gang’ van André van Duin in de lijst te krijgen, maar de zender weerde alle inzendingen. In 2014 was de stemming al afgelopen toen Gorki-zanger Luc De Vos overleed. Op grote vraag van het publiek werd ‘Mia’ ongeacht de stemming naar de eerste plaats verheven.