Restje cava, champagne of wijn? Dit doe je ermee
De kans dat er gisterenavond ergens op een aanrecht, tafel of kast een verloren fles drank is blijven staan, is behoorlijk groot. Geen idee wat je met zo'n restje oude wijn of cava moet doen? Dit zijn alvast enkele ideetjes.
Uiteraard werden er naar aloude gewoonte weer heel wat flessen soldaat gemaakt, maar keer op keer gebeurt het ondenkbare: er blijven ook halfopen flessen staan. Maar wat doe je nu met zo'n restje?
Opdrinken natuurlijk
Aangezien vandaag nog duchtig verder gevierd wordt met de familie, komt zo'n geopende fles nog wel van pas. Maar een restje platte cava? We hebben al beter geaperitiefd. Al is er wel een trucje om weer bubbels in de fles te krijgen: gooi een rozijntje in de fles net voor je ze uitschenkt. De koolstofdioxide die nog in de fles zit, zal zich meteen aan de ribbels van het rozijntje hechten en zo weer in de drank terechtkomen. Hallo, bubbels.
Kokerellen
Is de goesting in een glaasje alcohol je helemaal vergaan na gisterenavond? Dan kan je er ook altijd een culinair hoogstandje van maken. En nee, dat hoef je niet per se vandaag op te eten als je maag dat nog niet toelaat. Morgen smaakt het even lekker, beloofd.
* RODE WIJN: gevulde steakrolletjes
Steak kan altijd smaken, maar heb jij ze al eens gevuld? De vulling bestaat uit fijngesneden, verse groentjes en kruiden. Met een bijhorende zoetzure saus is je gerecht helemaal af! En je speelt er meteen dat restje rode wijn in kwijt. Het recept vind je hier.
* RODE WIJN: ribbetjes met honingsaus
Niets zo lekker als een winterse BBQ. Scoor bij vrienden en familie met deze oerklassieker en sla twee vliegen in één klap door de overschot rode wijn erbij te doen. Het recept vind je hier.
* RODE WIJN: perfecte lamsbout
Nog een laatste feestmaal om het af te leren (en van die rode wijn af te raken): je start met een mooie lamsbout, vult hem met een heleboel fantastische aromaten, laat de oven al het werk doen en perfectioneert de schotel met wat geroosterde groenten. That’s it! Het recept vind je hier.
* WITTE WIJN: parelhoen Hawaiian style met spek én ananas
Een feestlijke variant van de kip is de parelhoen. Geef deze klassieker een exotische touch met spek en ananas, en die overschot witte wijn is ook weer op Het recept vind je hier.
* WITTE WIJN: Spaanse ratatouille
Let’s get Spanish! Pisto is de Spaanse variant van ratatouille en onderscheidt zich door de zoete, zuiderse smaak. En neem ook die halfopen fles witte wijn er maar bij. Het recept vind je hier.
* WITTE WIJN: crunchy mosselpotje
Handig om restjes van die mosselpot en dat flesje wit te verwerken: crunchy mosselspiesjes. Het recept vind je hier.
* CAVA OF CHAMPAGNE: hinderollade met geroosterde pastinaak
Bij een lekker stukje wild horen bubbels. Om te vieren, maar ook om onze hinderollade te pimpen met in champagne geroosterde pastinaak. Werk af met heerlijke tijmaardappelen en je hebt een wildgerecht om ‘u’ en ‘wauw’ en ‘ik wil nooit meer iets anders eten’ tegen te zeggen. Het recept vind je hier.
* CAVA OF CHAMPAGNE: coquille-kaviaarhapje met champagnesabayon
Nog een laatste keer scoren met je feestelijke kookkunsten? Dit is het perfecte hapje om de feestperiode af te sluiten: een feestelijk huwelijk van coquille en kaviaar, afgewerkt met champagnesabayon (hoe meer champagne op kerstfeestjes, hoe beter!). Het recept vind je hier.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Livios
Groen, rood, blauw of geel: richt je dak klimaatvriendelijk in met deze slimme tips
-
PREMIUM
“Als ik wat extra maak, weet ik zeker dat ze geen fastfood eet”: drie mama's blijven met liefde koken voor hun volwassen kinderen
-
Independer
Autoschade door een onbekende? Dit dien je te ondernemen
Het gebeurt meer dan je denkt: je komt bij je geparkeerde voertuig en ziet dat er een ferme deuk of kras in zit. Maar van de automobilist, e-stepper of fietser die tegen je wagen reed, is geen enkel spoor. Dekt je verzekering die schade? En wat moet je allemaal doen om ‘klacht tegen onbekenden’ in te dienen? Independer.be legt het uit. -
-
PREMIUM
Hoe pak je koken aan op drukke werkdagen? 3 ouders delen concrete tips: “Door amper 2 keer te koken heb ik eten voor 7 dagen”
-
Lidl
Hartverwarmende winterkost: varkenshaasje met pasta en mosterdsausje
Dat je met een hasselback alle kanten uit kunt, bewijst dit recept. Geen aardappelen dit keer, wel een smaakvol varkenshaasje, heerlijke spirelli (al dente gekookt!), zongedroogde tomaten en worteltjes. Een hartig mosterdsausje maakt het geheel extra smeuïg. -
PREMIUM
Zo kweek je gember, kurkuma of zoete aardappel in je eigen tuin
Gebruik je geregeld exotische smaken als gember, kurkuma, zoete aardappel of citroengras in de keuken? In de plaats van ze elke keer opnieuw te kopen, kweek je ze voortaan gewoon zelf. En dat gaat veel gemakkelijker dan je denkt. Onze tuinexperte Laurence Machiels legt uit hoe je het aanpakt. -
Livios
Zo gebruik je je wasmachine en droogkast slimmer: “Het kost je iets meer, maar je bespaart ermee op de lange termijn”
-
Van gevlochten brood tot macaroni met een twist: 3 gerechten met (véél) kaas in de hoofdrol
-
Een lepeltje in je fles cava, helpt dat echt om bubbels te behouden?
De kans is groot dat er vanavond een flesje cava of champagne gekraakt wordt. Of twee, of drie. En dan kan het gebeuren dat er al eens een halve fles blijft staan. Wil je die graag met Nieuwjaar opnieuw op tafel zetten? Dan komt één van je gasten meestal met de oplossing: doe gewoon een lepeltje in de flesopening. -
Vandaag is het Margarita Dag: 3 lekkere recepten om te proosten
Zet het ijs maar koud en haal de tequila naar boven, want vandaag, op 22 februari, is het Margarita Day. Het originele recept werd in 1948 bedacht door een zekere Margaret Sames. En nu is het nog altijd een van de meest bestelde drankjes in cocktailbars wereldwijd. Heb jij zin om vanavond zelf aan de slag te gaan? Dan serveren we drie recepten: de klassieker en twee funky varianten. Santé! -
“De zee is onze achtertuin.” 3 topgerechten uit het nieuwe kookboek van de Zeeuwse BlendBrothers
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer