Koopjes starten woensdag al meteen met grote kortingen

door
Belga
Leestijd 2 min.

Modewinkels maken zich op voor de start van de koopjes op woensdag. Door het warme winterweer was de verkoop dit seizoen maar matig, waardoor er nog veel in de rekken ligt en kooplustigen al vanaf dag één grote kortingen kunnen scoren. De winkeliers zelf zijn minder enthousiast: zij verwachten een lagere verkoop dan tijdens de wintersolden van vorig jaar. De wintersolden beginnen middenin de kerstvakantie, goed nieuws voor de handelaars die de vele sjaals, wollen truien en jassen nog kwijt willen. Veel van hen zitten nog met een grote stock, want door het warme winterweer is er dit seizoen veel blijven liggen, klinkt het bij federatie Mode Unie, een tak van Unizo.

Veel winkeliers geven daarom al van bij de start grote kortingen, vaak al van 50 procent, blijkt uit een rondvraag van handelsfederatie Comeos. Goed nieuws voor kooplustigen, maar minder positief voor de handelaars zelf, zegt zelfstandigenorganisatie NSZ. "Door de vele kortingen door het jaar heen zien heel wat modedetailhandelaars zich verplicht om meteen met hogere kortingen dan normaal van wal te steken, anders vindt de consument het de moeite niet. Die evolutie is gevaarlijk, en kan ertoe leiden dat ze in moeilijkheden komen", zegt voorzitster Christine Mattheeuws.

De winkeliers zelf verwachten trouwens een matige verkoop tijdens de solden. Volgens NSZ verwacht 42 procent van de modehandelaars slechtere solden dan in 2017. Die eindigden toen met een omzetstijging van een procent. Een op de vijf verwacht het dit jaar beter te doen, 39 procent gaat uit van een statusquo. Eenzelfde beeld bij de handelaars van Mode Unie. Daar verwacht ongeveer een derde zich aan een lagere verkoop.

De koopjesperiode loopt tot eind januari.

bron: Belga