Direct naar artikelinhoud
Film

Ondanks kritiek op Hollywood, toch Globe-nominatie voor Jessica Chastain: “Carrière toch niet om zeep”

Jessica Chastain als 'pokerprinses' Molly Bloom.Beeld Courtesy of STXfilms

De Amerikaanse actrice Jessica Chastain was een van de eersten die uithaalde naar Harvey Weinstein. Nu maakt ze kans op een Golden Globe voor haar rol als uitbaatster van een decadent pokerhol in Molly's Game.

“Mooi zo. Heb ik mijn carrière blijkbaar toch niet om zeep geholpen.” Het was het eerste wat de Amerikaanse actrice Jessica Chastain te binnen schoot, toen ze hoorde dat ze was genomineerd voor een Golden Globe voor haar rol in Molly's Game. Ze was er niet gerust op geweest. Chastain (40) had immers als een van de eersten openlijk kritiek geuit op de inmiddels gevallen producer Harvey Weinstein, terwijl de rest van Hollywood nog angstvallig de mond hield. 

De maanden die volgden, nam ze stevig stelling over seksueel misbruik in Hollywood; ze stak actrices steevast een hart onder de riem. Maar stiekem had ze er ook rekening mee gehouden dat zij daarvoor zou worden afgestraft. “In het verleden kregen actrices die zich durfden uit te spreken, snel het etiketje ‘moeilijk’. Daarna kwamen ze niet meer aan de bak.”

'Mooi zo. Heb ik mijn carrière blijkbaar toch niet om zeep geholpen'
Jessica Chastain is genomineerd voor een Golden Globe.

Molly's Game vertelt het op waarheid gebaseerde verhaal van Molly Bloom, die als twintiger in een paar jaar tijd een imposant pokerimperium wist op te bouwen, in Los Angeles en in New York. Ze runde, zoals het in de film treffend wordt omschreven, “de meest exclusieve, glamoureuze en decadente mancave die je je kunt voorstellen” – totdat de FBI ingreep en Bloom voor de rechter moest verschijnen.

Ingetapete decolleté

Voor haar rol moest Chastain zich hullen in Blooms wapenuitrusting: strakke, petieterige, diep uitgesneden jurkjes, vol glitters en pailletten. Een fascinerende ervaring, vond ze. “Zodra je met dat soort kleding de set op loopt, voel je de ogen prikken. Je krijgt macht over de ruimte; de dynamiek verschuift. Maar tegelijkertijd kon ik amper bewegen. Alles werd ingetapet. Ik kon door de diepe decolletés niet over een tafel buigen om iets te pakken. Door die korte rokjes en hakken moest ik langzamer lopen. Het begrenst je; ik kon minder fysiek acteren. De kleding leidde ertoe dat ik me tegelijkertijd machtiger en beperkter voelde.”

Jessica Chastain in ‘Molly's Game’.Beeld Courtesy of STXfilms

De nu 40-jarige Chastain kwam op relatief hoge leeftijd in de filmwereld terecht. Haar filmcarrière kwam in 2011 van de grond, met dank aan haar Oscar-nominaties voor The Help (2012) en Zero Dark Thirty (2013). Ze was te zien in onder andere Interstellar (2014), A Most Violent Year (2014) en Miss Sloane (2016). Net als veel van haar personages werkt Chastain in een wereld waar mannen domineren. “Doorgaans ben ik een van de weinige vrouwen op de set.”

‘Als regisseurs denken dat ik simpelweg op mijn stip ga staan en mijn dialoog opzeg, kennen ze me niet’
Jessica Chastain, actrice

Hoe zij zelf door zo'n mannenwereld navigeert? “Aan het begin van mijn carrière kwam ik erachter dat regisseurs eerder geneigd waren om naar acteurs te luisteren dan naar mij. Dus zorgde ik dat ik bevriend raakte met mijn mannelijke tegenspeler. Als ik dan een idee had, praatte ik daar met hem over, zodat we samen de regisseur konden benaderen. Dan liet ik hem voornamelijk het woord doen.”

Ze haalt haar schouders op. “Inmiddels weten regisseurs wel waaraan ze beginnen als ze met me in zee gaan. Als ze denken dat ik simpelweg op mijn stip ga staan en mijn dialoog opzeg, kennen ze me slecht. Ik ben creatief, houd van samenwerking op een set en ben nogal uitgesproken in mijn standpunten.”

Zorgwekkend

Dat was al vóór 'Weinstein' trouwens: al voor de onthullingen over zijn wangedrag, bekritiseerde Chastain (gender)ongelijkheid al met regelmaat. Dit jaar bijvoorbeeld, toen Chastain jurylid was voor het filmfestival van Cannes, noemde ze de vrouwenrollen die ze had gezien tijdens het festival “zorgwekkend”: ze zei personages te missen die “proactief zijn, zelf standpunten hebben en niet alleen maar reageren op mannen”.

De eerste keer dat ze besloot haar mond open te doen over de cultuur in Hollywood, was in 2011, vertelt ze, na haar Oscarnominatie voor Zero Dark Thirty. In de media verschenen verhalen over een vete tussen haar en een andere kanshebber, Jennifer Lawrence. “Uit de lucht gegrepen. Het idiote is: je hoort dit soort verhalen alleen over actrices, niet over acteurs. Vrouwen worden zo tegen elkaar uitgespeeld, en ik had geen zin daaraan mee te doen.” Ze plaatste een verklaring op haar Facebook-pagina. “Het bleek helemaal niet zo eng te zijn als ik dacht. Mensen waardeerden het. Het is ook helemaal niet mijn bedoeling om alleen maar aan te klagen: ik spreek me uit omdat ik hoop dat we met elkaar dit rotte systeem kunnen veranderen.”

Jessica Chastain in ‘Molly's Game’.Beeld Courtesy of STXfilms

Lees hier de ★★★✩✩-recensie van Molly's Gamestraf hoorspel, anonieme beelden