Direct naar artikelinhoud
Mobiliteit

VAB: "Diesel dit jaar niet meer voordeliger dan benzine"

Diesel en benzine: amper nog een prijsverschilBeeld ANP

Gewone gezinnen kopen best geen dieselauto meer, want die zal eind dit jaar niet meer voordeliger zijn een benzinewagen. Dat voorspelt Maarten Matienko van VAB.

De attente tanker spotte het al: er is amper nog een verschil tussen diesel- en benzineprijzen: ongeveer 1 cent. Vijf jaar geleden bedroeg die kloof nog ruim 20 cent. Dat maakte een verschil van ongeveer 10 euro per volle tank. Die tijden lijken dus voorbij. 

Sterker nog: diesel wordt dit jaar nog duurder dan gewone benzine. Dat zegt Maarten Matienko van mobiliteitsorganisatie VAB. “Alleen wie jaarlijks 30.000 kilometer of meer rijdt, doet nog een klein voordeel", zegt Maarten Matienko van mobiliteitsorganisatie VAB in Het Nieuwsblad.

'Je moet al 30.000 kilometer per jaar rijden om nog voordeel te doen met een dieselwagen'
Maarten Matienko, mobiliteitsorganisatie VAB

Die evolutie zet zich door dankzij verschillende elementen. Eerst is er de dieselprijs. Die wordt geïndexeerd en het cliquetsysteem wordt ingevoerd. Dat betekent dat elke toekomstige prijsdaling voor de helft wordt omgezet in accijnzen. Voor de gewone benzine dalen de accijnzen lichtjes, waardoor de belasting op benzine en diesel gelijk komt te liggen.

“Tegen september of oktober kan diesel duurder zijn dan benzine”, zegt Matienko. “Dan doe je alleen nog voordeel met diesel omdat zo’n motor iets minder verbruikt dan een benzinemotor. Eigenlijk moet je al meer dan 30.000 kilometer per jaar rijden om nog goedkoper af te zijn."